Kako YouTube zbog profita "ubija" male korisnike

Amatersko jezgro YT-a sada se osjeća istisnuto poslije radikalne transformacije sajta izvršene
2 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2012. 09:53h

Poslije dvije godine muka, krajem 2010. godine video produkcija "Driving Sports TV" koju čine dva čovjeka i koju vodi Rajan Dutit, konačno je počela da se izdržava zahvaljujući novcu koji dobija reklamiranjem na You Tube-u.

Nema veze što se produkcija kanala nalazi u Dutitovoj garaži u Sijetlu, prihodi produkcije “Driving Sports TV” rasli su poput buke koju trkački automobili prave u njihovim emisijama. Dostići samoisplativost na You Tube-u bio je Duitov san. Sve dok nije postala noćna mora.

Proteklih godinu dana popularnost “Driving Sports TV-a” i prihodi pali su za gotovo 90 procenata, jer se gledaoci sada okreću profesionalnijim i bolje promovisanim sadržajima na You Tube-u.

Dutit je samo jedan od hiljade amaterskih video producenata koji su pomogli servisu You Tube da postane najpopularniji sajt za razmjenu video klipova.

Amatersko jezgro YT-a sada se osjeća istisnuto poslije radikalne transformacije sajta izvršene uz pomoć profesionalnije produciranih sadržaja što, kako navodi Rojters, predstavlja moguću dilemu za Googleov ambiciozni onlajn video kanal.

"Uzeo sam njihovu pomoć. Vjerovao sam im da svako sa talentom i željom može da zaradi na You Tube-u", žali se Dutit.

"You Tube je ništa bez svojih tvoraca"

Prije godinu dana YT je pokrenuo inicijativu investiranja miliona dolara u nabavku originalnog, profesionalnog sadržanja u pokušaju da se nadmeće u trci za novac od reklama protiv tradicionalnih TV mreža i rivalskih kompanija kao što su AOL i Yahoo.

Tom Henks, Ejmi Peler i drugi talenti podržali su projekte YT-a, a Madona, Džej Zi i Ešton Kučer su potpisali ugovore da će voditi nove "kanale" na tom sajtu uspostavivši tako hijerarhiju u ekosistemu koji svakim danom sve više liči na Holivud.

Priliv novca, slave i strukture mnoge male “jutjubere” - poput klinaca koji su režirali spotove u svojim sobama ili se predstavili svirajući gitaru i koji su učinili sajt popularnim - ostavio je po strani ili ih je potpuno ugušio.

U julu na Vidkonu, godišnjoj konferenciji izvršnih direktora YT-a i sličnih programa, izvršni šef ditigalne mreže “Revision 3” koja je u vlasništvu kanala "Discovery" Džim Louderbak upozorio je da razočarani korisnici sajta sada bježe na druge platforme. Dok je govorio iza njega se pojavila slika pacova koji bježe sa broda "You Tube".

"Ako imate dobar sadržaj, publiku će te svuda naći", rekao je on.

Njegovo upozorenje se ispostavilo kao tačno budući da su mnogi mladi "jutjuberi" počeli da aplouduju svoj sadržaj na drugim mrežama, potencijalno ugrozivši Google.

Zvaničnici YT-a kažu da rade na tome da svi korisnici njihovih sadržaja budu srećni. Niko, međutim, ne sumnja da je prelaz na profesionalnije produciran sadržaj dobar za posao.

"Naši veliki oglašivači zadovoljni su pravcem u kome se kreće You Tube", kaže šef digitalnog investiranja u "Mindshare"-u, reklamnoj agenciji čiji su klijenti “Unilever”, Kimberli Klark i LG Electronics.

I analitičari očekuju da će YT donijeti Google-u još novca. Mark Maheni kaže da YT već sada donosi zaradu od 3,5 milijardi dolara i očekuje se da će samo u SAD do 2015. ta cifra biti oko sedam milijardi.

Prošlog mjeseca You Tube je pokrenuo i novi video program "Next New Networks", svojevrsnu akademiju u kojoj će se učiti videografske veštine i način promovisanja spotova

Za to vrijeme jutjuberi se žale da kompanija sada od njih traži profesionalnije produciran materijal i svoj rad nude drugima.

Dutit je rekao da je nedavno bio šokiran kada je video da YT promoviše "Drive", potpuno profesionalan program koji finansira sajt i to u reklamnim spotovima koji su išli prije njegovog programa.

"Osjećao sam se kao da me je neko šutnuo. Oni istiskuju na taj način nezavisne producente", rekao je Dutit koji je potom svoju emisiju prodao TV stanicama u Južnoj Africi i Eplovom iTunes-u gde ima 800.000 pregleda mjesečno.

Zvaničnici YT-a kažu da su svjesni važnosti svoje "zajednice" i da rade na očuvanju "srca i nasljeđa" servisa. Kompanija će idućeg mjeseca otvoriti novo sjedište u Marina del Reju u Kaliforniji i ponudiće besplatan studijski prostor i opremu nezavisnim autorima.

"You Tube je ništa bez svojih tvoraca", kaže Tom Piket, šef operacija u YT-u. "Širina i dubina sadržaja su ono što nas izdvaja i želimo da omogućimo svima da se oprobaju".

Prošlog mjeseca You Tube je pokrenuo i novi video program "Next New Networks", svojevrsnu akademiju u kojoj će se učiti videografske veštine i način promovisanja spotova.

Bonus video: