Novinar se zaposlio u fabrici iPhonea u Kini, izdržao je nekoliko dana

"Radili smo stalno, od ponoći do šest ujutro. Međutim, ostajali smo duže, jer niko ne smije da stane dok se traka kreće"
12 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2012. 07:15h

Novinar Shangai Evening Posta je bio na tajnom zadatku tokom kojeg je bio zaposlen u fabrici koja proizvodi iPhone u Kini. Izdržao je samo nekoliko dana.

U detaljnoj reportaži opisao je svoje iskustvo u Foxconnu, fabrici koja se nalazi u kineskom gradu Tai Yuanu, gdje se proizvode dijelovi za računare, telefone, tablete. Novinar je bio zadužen za dio proizvodnje iPhonea, piše ZDNet. Nakon što je dobio posao, morao je na intenzivni sedmodnevni trening. Pokazali su mu gdje će da spava, jede, te kako da sastavi telefonski uređaj.

Radio je noćnu smjenu, koja je trebalo da traje od ponoći do šest sati ujutro bez prava na pauzu. Međutim, radno je vrijeme, kako piše, bilo duže. Dom u kojem spavaju radnici opisao je kao 'noćnu moru', piše Dnevnik.hr.

U njemu se osjećao smrad smeća i znoja, a kada je otvorio garderobu iz nje su počeli da izlaze žohari. Posteljina koja se dijeli novim radnicima je prljava i puna pepela, napisao je novinar čije ime nije objavljeno.

Predstavljen iPhone 5 - Veći, tanji i brži sa savršenom kamerom >>>

"Kada sjedneš, radićeš samo ono što ti se kaže", rekao mu je supervizor.

Novi radnik koji je sjedio preko puta mene bio je iscrpljen i nakratko legao. Supervizor ga je vidio i kaznio time što je stajao deset minuta u ćošku

"Ovo je dio novog iPhonea 5 koji se još ne prodaje, trebalo bi da si sretan što imaš priliku da učestvuješ u njegovoj proizvodnji", rekao mu je supervizor.

Na svaki minut na četiri mjesta je morao da označi poleđinu pet iPhonea i vratiti je nazad na traku.

"Nekoliko sati nakon takvog rada počinje da me bole vrat i mišići u rukama. Novi radnik koji je sjedio preko puta mene bio je iscrpljen i nakratko legao. Supervizor ga je vidio i kaznio time što je stajao deset minuta u ćošku. Radili smo stalno, od ponoći do šest ujutro. Međutim, ostajali smo duže, jer niko ne smije da stane dok se traka kreće", napisao je novinar.

Bonus video: