Turizam CG - Android aplikacija iz kuhinje studenata ETF-a

Filip Radenović i Stefan Vujović nisu nagrađeni na konkursu MIDT, ali se njihov rad već našao na Google Play marketu
87 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2012. 12:11h

Zvanične nagrade i priznanja često nisu mjerilo uspjeha i kvaliteta proizvoda, pa moguće da, umjesto bilo koje od 10 aplikacija nagrađenih na konkursu “Prvi izazov: Dobrodošli u Crnu Goru”, na kojem su birane najbolje domaće Android aplikacije, omiljena među korisnicima na kraju bude neka koja nije zadovoljila kriterijume žirija.

Iako je planirano da će prvonagrađena Andorid aplikacija izabrana na konkursu tokom ljeta biti promovisana, što zbog samog projekta, što zbog ideje konkursa – promocija crnogorskog turizma – to se nije još desilo. U međuvremenu se na Google Playu nije pojavila nijedna od 10 nagrađenih aplikacija, ali je put do korisnika našla aplikacija Turizam CG. Njeni autori, Filip Radenović i Stefan Vujović, sa podgoričkog Elektrotehničkog fakulteta.

Milan i Filip Marković autori najbolje Android aplikacije >>>

MIDT nagrađuje i kopirane i radove ambicioznih budžeta >>>

Radenović je ranije objavio aplikaciju Wake Up Alarm – alarm koji korisnik ne može da prekine prije nego riješi neki od zadatih problema (matematički, jezički, logički...). Aplikaciju je razvio takođe sa kolegama sa fakulteta, Nikolom Bulatovićem i Adijem Deljaninom.

Turizam CG, aplikacija sa kojom su se on i Vujović prijvili na konkurs Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije i kompanije Telemont, za izbor za najbolje Android rješenje koje promoviše turističke potencijale Crne Gore, na Google Playu je objavljena 27. avgusta.

Zamišljena je tako da promoviše turističku ponudu i kulturnu baštinu Crne Gore i predstavlja svojevrstan turistički vodič.

Aplikacija je podijeljena na nekoliko segmenata: smještaj (hoteli, moteli i apartmani u Crnoj Gori), restorani/barovi (ovdje su predstavljeni svi uslužni objekti, restorani, caffe barovi, pubovi, picerije, noćni klubovi), kultura (spomenici, vjerski objekti, bioskopi i pozorišta), banke/bankomati, plaže/skijališta – izdvojeno kao nešto najljepše što Crna Gora nudi) i na kraju ambasade.

Aplikacija je podijeljena na nekoliko segmenata: smještaj, restorani/barovi, kultura, banke/bankomati, plaže/skijališta, ambasade

Osim toga, dodaje on, na dnu ekrana je dugme koje daje prikaz svih mogućih lokacija na istom mjestu i mogućnost pretraživanja.

“Tu se mogu naći i neke lokacije kojih nema u šest izdvojenih kao što su aerodromi, autobuske i željezničke stanice”.

Kada korisnik pronađe željenu lokaciju o njoj može saznati i detaljnije informacija: opis lokacije, - kontakt (pozvati broj telefona, poslati mail, pogledati website), galerija slika, pozicija na mapi, te komentari i ocjene drugih korisnika.

Aplikacija, kaže Radenović, može pronaći korisnikovu lokaciju i računati rastojanje od korisnika do svake lokacije u kilometrima.

“Ukoliko korisnik to ne želi, on može koristiti centar nekog od crnogorskih gradova iz baze ili lokaciju neke od ponuda iz baze. To bi bilo korisno u slučaju da korisnik dolazi iz neke druge zemlje, recimo Njemačke. Distance do lokacija u Crnoj Gori mu i nisu pretjerano korisne iz Njemačke, ali, ako korisnik zna da će boraviti u hotelu “Podgorica”, on može tu lokaciju postaviti kao referentnu i omogućiti aplikaciji da sve distance računa odatle kako bi što bolje isplanirao boravak u Crnoj Gori”.

Aplikaciju karakteriše jednostavan dizajn. Radenović napominje da su i ikone u aplikaciji “njihov proizvod”.

"Planiramo da razvijamo aplikaciju i dalje. Pokušaćemo da napravimo bazu koja pokriva cijelu Crnu Goru. Planiramo i da dodamo još neke interesantne mogućnosti aplikaciji”

Aplikacija preuzima podatke sa servera, pa je za nju potreban internet, odnosno ne može da radi u offline režimu.

“Server dopunjavamo novim crnogorskim lokacijama svakodnevno. Međutim, lokacije unosimo samo kolega i ja uz pomoć ljudi koji su nam bliski i koji bi rado pomogli bez ikakve nadoknade. Uzimajući ovo u obzir, kao i činjenicu da na unosu možemo raditi samo onoliko koliko nam to slobodno vrijeme dozvoli, smatram da imamo vrlo zavidan broj unosa u bazi”, kaže Radenović.

Objavljivanjem aplikacije na Google Playu njegov i rad Stefana Vujovića nije završen.

“Planiramo da razvijamo aplikaciju i dalje. Pokušaćemo da napravimo bazu koja pokriva cijelu Crnu Goru. Planiramo i da dodamo još neke interesantne mogućnosti aplikaciji”, kaže Radenović.

Osim toga, autori razmišljaju i o tome da kompletnu aplikaciju prevedu i na engleski jezik kako bi ona bila bliskija globalnom tržištu.

“Kako nas je samo dvojica nadam se da ćemo imati pomoć sa strane jer je to veliki poduhvat i zahtijeva mnogo vremena i rada”.

Za deset dana na vrhu top liste

Radenović i Vujović su, kažu, pomalo razočarani što se njihova aplikacija nije našla među 10 nagrađenih na konkursu koji je MIDT organizovalo kako bi podstakli domaće autore.

“Smatramo da imamo vrlo dobar proizvod koji predstavlja Crnu Goru u najboljem svijetlu”. To ih, ipak, nije spriječilo da nastave sa razvojem svog proizvoda, pa su riješili da aplikaciju objave i na Google Playu.

“Mislim da nismo pogriješili jer aplikacija se, za ovo kratko vrijeme koliko je na marketu, već našla na visokim pozicijama među top new free (najpopularnije nove besplatne) aplikacijama, kao i u top free (najpopularnije besplatne) aplikacijama, iako nismo imali nikakvu reklamu.

Naime, aplikacija je zauzimala desetu poziciju u Top new free kategoriji i 101. poziciju u Top free kategoriji na dan 9. septembar”, kaže Radenović, dodajući da se nada da će aplikacija u narednim danima zauzeti još bolje pozicije u navedenim kategorijama.

Bonus video: