Već proizvedeno 10 miliona „ajfona 5”

Očekuje se da će novi smartfon imati ekran od četiri inča i nekoliko hardverskih poboljšanja
118 pregleda 5 komentar(a)
iPhone 5, Foto: Angadgets.net
iPhone 5, Foto: Angadgets.net
Ažurirano: 10.09.2012. 18:12h

Trenutno najiščekivaniji proizvod u svijetu IT, “ajfon 5”, biće predstavljen preksjutra u San Francisku.

Očekuje se da će novi smartfon imati ekran od četiri inča i nekoliko hardverskih poboljšanja, prenosi "Blic".

Predstavnici svjetskih medija dobili su poziv od kompanije “Epl” za događaj koji je zakazan za 12. septembar u San Francisku. Na pozivnici, bez objašnjenja, stoji broj pet, tako da nema sumnje da je u pitanju promocija novog “ajfona 5”, proizvoda koji informatički gigant najavljuje već mjesecima.

Pretpostavlja se da će najnoviji “ajfon” imati četvorojezgrarni procesor sa oznakom S5L8950X i da će raditi na operativnom sistemu “iOS 6”. “Epl” već radi na razvijanju štedljive verzije procesora koja će trošiti manje energije.

Taj procesor bi trebalo da proizvodi “Samsung”, a da osmisli sam “Epl”. Inače, postoje glasine da “Epl” pokušava da oduzme “Samsungu” ulogu dobavljača DRAM i NAND čipova za “ajfon 5”, što je, vjeruje se, posljedica pravne bitke oko patenata.

Stručnjaci predviđaju da će novi smartfon imati jedan gigabajt RAM-a, što ocjenjuju kao prihvatljivo.

Fotografije djelova “ajfona 5” procurile su na internet i stvorile podlogu za dalja predviđanja karakteristika koje ima pomenuti telefon.

Ono što je sigurno jeste napredak po pitanju kvaliteta prijema signala. Naime, antena je znatno poboljšana, što znači da neće biti problema sa dometom.

“Epl” bi trebalo da predstavi i “ajpod mini”, kompaktni tablet sa manjom dijagonalom ekrana od prethodnika.

Bonus video: