Microsoft opet ne poštuje odluku EU: Moguća kazna 5,7 milijardi eura!

Microsoft se obavezao EU da će korisnicima nuditi mogućnost instalacije alternativnih web čitača sve do 2014.
0 komentar(a)
windows 8, Foto: Reuters
windows 8, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.09.2012. 12:27h

Iako je u decembru, 2009. Microsoft udovoljio zahtjevima Evropske unije i svim korisnicima prilikom instalacije Windows oeprativnog sistema nakon februara, 2010. ponudio da biraju koji web čitač žele da instaliraju (a da to nije podrazumijevano Microsoft Internet Explorer), više kompanija se žalilo da softverski gigant ne poštuje taj dogovor.

Iz EU je Microsoftu stiglo upozorenje koje bi moglo da znači i značajnu novčanu kaznu.

Softver gigant Microsoft je spreman uvesti mjere koje bi riješila Europske unije antitrust zabrinutost korisnika sposobnosti izabrao između različitih preglednika, europski povjerenik Joaquin Almunia izjavio je u subotu.
EU antitrust regulatori istražuju jesu li Microsoft blokira proizvođači računala iz instalacije suparničke preglednike na svoje nadolazeće Windows 8 operativnog sustava, nakon pritužbi od nekoliko tvrtki.
Almunia je zadužen za antitrust ovrhe u Europskoj komisiji.
"U mojim osobnim razgovorima s Microsoft CEO Steve Ballmer je dao jamstva da će se pridržavati odmah, bez obzira na zaključak anti trust istrage", rekao je Almunia na konferenciji ekonomskog u sjevernoj Italiji, dodavši da smatra stvar "vrlo , vrlo ozbiljan problem. "
Afera je dio istrage otvoren u srpnju u svijetu broj 1 softverska tvrtka neuspjeha ponuditi korisnicima izbor suparničkih web preglednicima koje su dogovorene s regulatorima prije tri godine.
U svom najnovijem posvađati s američkom grupom, EU je nadzornik također je u potrazi optužbe da Microsoft ne pružaju pristup potpunim sučelja (API) za ne-zadane preglednicima u Windows 8.
U međuvremenu, Almunia je kazao kako je bio u korist širi privremenu dozvolu za državne potpore za pogođen francusko-Berlgian banke Dexia izvan 30 septembar. Rok.
"No, najvažnija stvar je da se unaprijed na završnom, strukturne rješenje o budućnosti Dexia skupine", rekao je on.

"U mojim ličnim razgovorima sa izvršnim direktorom Microsofta Stivom Balmerom, dobio sam garancije da će se kompanija pridržavati dogovora", kazao je evropski komesar Joakin Almunia na jednoj ekonomskoj konferenciji u sjevernoj Italiji, dodajući da smatra da je u pitanju "vrlo, vrlo ozbiljan problem".

EU je ljetos ponovo otvorila slučaj "web čitača" jer je došla do saznanja da je Microsot prestao da poštuje raniji dogovor. Nakon špto su u februaru, 2011. predstavili Windows 7 Service Pack 1 verziju OS, u Microsoftu novim korisnicima nisu ponudili mogućnost izbora čitača weba tokom same instalacije operativnog sistema.

Nakon opomene iz EU, u Microsoftu su priznali grešku uz objašnjenje da je u pitanju "tehnička greška", te da će je odmah ispraviti.

Microsoft se obavezao EU da će korisnicima nuditi mogućnost instalacije alternativnih web čitača sve do 2014. i to u svim postojećim pa i budućim verzijama Windows OS.

Microsoft bi trebalo da uskoro predstavi Windows 8. Drugi proizvođači su već sada u nepravednoj poziciji jer njihove verzije web čitača nije moguće koristiti u predefinisanom Metro UI korisničkom okruženju.

Ako Microsoft ne udovolji zahtjevima EU, očekuje ga kazna u iznosu od čak 5,7 milijardi eura.

Bonus video: