PayPal možda tek 2013, novo pitanje: Kad će se CG naći na listi za Google Play i iTunes

PayPal je u Evropi dostupan od 2004. godine. Zahtjev za uvođenje PayPala u Crnu Goru proslijeđen je 2009.
87 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2012. 09:10h

Srbija je uklonila je sve prepreke da PayPal, bezbjednosni sistem onlajn plaćanja, dođe u Srbiju i očekuje se da će korisnici iz te države od naredne godine jednostavno i lako kupovati preko interneta.

"Mi smo ispunili sve što se tražilo od nas. Bilo je problema vezanih za Narodnu banku i Ministarstvo finansija, a tražena je i promjena Zakona o deviznom poslovanju. Sada je odluka na samoj kompaniji. Očekujem da 2012. godina bude posljednja bez PayPala”, kaže za "24 sata” Rasim Ljajić, ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu i telekomunikacije.

Kako sada stvari stoje, navodi Mondo.rs, Srbija će PayPal internet dobiti u paketu sa još nekoliko zemalja. Crna Gora, Makedonija i Moldavija takođe su ispunile sve ono što je ta kompanija zatražila od njih.

Iako može, Crna Gora neće dobiti odmah sve PayPal servise zbog Srbije i Makedonije >>>

U Ministarstvu za unutrašnju i spoljnu trgovinu Srbije navode da se još čeka Gruzija, koja radi na uklanjanju spornih propisa, nakon čega više neće biti prepreka.

PayPal je u Evropi dostupan od 2004. godine, a njegovo poslovanje u Crnoj Gori i Srbiji se najavljuje još od 2010. godine. Zahtjev za uvođenje PayPala u Crnu Goru proslijeđen je 2009.

Iz crnogorskog Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT) je u aprilu 2010. saopšteno da bi Crna Gora mogla biti primljena u taj globalno prihvaćen sistem elektronskog plaćanja do kraja 2010. Uslijedila je nova najava - da bi Crna Gora mogla postati dio PayPal sistema u drugoj polovini 2011.

U jednoj od posljednjih izjava u vezui sa uvođenjem PayPala za crnogorske korisnike, iz MIDT je saopšteno da su završene sve aktivnosti na uvođenju PayPala, te da dalji slijed događaja zavisi isključivo od politike te kompanije.

Hrvatima sada i dvosmjeran protok novca na PayPalu, Crna Gora još na čekanju >>>

Globalno prihvaćen PayPal je, uz plaćanje kreditnim karticama, jedan od najpopularnijih sistema plaćanja na Internetu. Nakon otvaranja profila na PayPalu, korisnik može da doda novac na svoj račun putem kreditne kartice ili bankovnog transfera u zemljama koje ga dopuštaju.

Sa PayPal nalogom korisnik potom može da kupuje na svim lokacijama koje podržavaju taj sistem, ali i da plaćaju i primaju uplate od drugih korisnika (zavisno od zemlje).

PayPal je zahvaljujući takvom načinu rada postao jednostavan Internet servis za plaćanje mnogih usluga, te svih onih koji koriste kupoprodajne web stranice.

Kupovina apps na Google Play i iTunesu

Osim što nisu na listi PayPala, crnogorski građani ne mogu regularno da kupuju ni aplikacije u online trgovinama kompanija Google i Apple - Google Play i iTunes. Posebno problematičan je način na koji bi oni koji se žele baviti razvojem aplikacija, ukoliko žele da od njih zarade, mogli da naplate za svoj proizvod.

"Omogućavanje kupovine preko Google i Apple naloga je veoma bitno za građane Crne Gore, pogotovo za developere koji žele da prodaju svoje aplikacije. Da bi se Crna Gora našla na listi prilikom registracije Google i Apple naloga, moramo biti svjesni, ne zavisi samo od nas, već i od procjene tržišta i poslovne politike Googlea i Applea", kažu u MIDT.

U pitanju su, Appleove interne procedure i nepoznata nam je logika za određivanje koja će zemlja dobiti svoj App Store. App Store dobiju neka ostrva bez struje i vode dok neke razvijene zemlje ostaju bez

"U pitanju su, Appleove interne procedure i nepoznata nam je logika za određivanje koja će zemlja dobiti svoj App Store. App Store dobiju neka ostrva bez struje i vode dok neke razvijene zemlje ostaju bez", rečeno je "Vijestima" iz upućenog izvora.

Biti na Google i Apple listi zemalja iz kojih je moguće plaćanje i naplata za developere znači da bi mogli da bolje prodaju svoje aplikacije, odnosno moguće bi bilo kreirati posebne top liste među kojima dominiraju domaće aplikacije. Drugo, dobro je da korisnik kada kreira nalog za Itunes, može da se prijavi iz zemlje u kojoj živi, a ne da, kao što je to slučaj sada, bira recimo Hrvatsku, Makedoniju...

Korisnici novog iPada, za razliku od vlasnika starijih verzija, mogu prijaviti Crnu Goru kao zemlju iz koje dolaze, jer novi iPad na listi ima Crnu Goru.

Bonus video: