Google softver će moći da prepozna bilo koji objekat na svijetu

Ovaj patent bi mogao da i korištenje interenta pretvori u revoluciju, posebno ako se tehnologija prenese i na pametne telefone
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2012. 07:45h

Google je dobio patent na tehnologiju koja bi pretragu pretvoriti u pravu revoluciju i koja bi njihovom popularnom servisu mogla da da nevjerovatno znanje o svijetu.

Ljudi zahvaljujuću mozgu i očima mogu da prepoznaju neki objekat čim ga vide. Kad je riječ o računarima, to je mnogo teže postići.

Međutim, Google bi to mogao da promijeni zahvaljujući svom patentu za automatsko video prepoznavanje objekata.

Patent opisuje tehnologiju koja može da skenira videosnimak, a onda u njemu prepoznati zemljište, objekte i kontekst, što mu pomaže da obilježi i kategorizuje sve što vidi.

Ovaj patent bi mogao da i korištenje interenta pretvori u revoluciju, posebno ako se tehnologija prenese i na pametne telefone.

Google će, osim linkova, ubuduće vraćati i odgovore na vaša pitanja >>>

Međutim, vrlo je moguće da će ova tehnologija izazvati kontroverze i zabrinutost zbog narušavanja privatnosti. Grupe za ljudska prava već upozoravaju da bi ova tehnologija Googleu mogla da da mnogo informacija o privatnom životu ljudi.

Iz kompanije su izjavili da namjeravaju da naprave "skladište" imena objekata u kojem će biti oko 50.000 različitih objekata koji će moći da se kombinuju.

Bonus video: