Bronza iz programiranja je Lukina karta za budućnost

Imao sam mnogo hobija, mnogo različitih želja, oprobao se u sportu, muzici, drugim naukama. Sve to volim i danas, ali je programiranje ono što me najviše zadržalo
194 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2012. 06:50h

Iako programiranje kao predmet u školi dobija tek u IV razredu, kući je već donio medalju kao potvrdu svog znanja te oblasti. Luka Bulatović, od ove školske godine maturant podgoričke Gimnazije „Slobodan Škerović“, osvojio je bronzu na jubilarnoj, 20. Balkanskoj olimpijadi iz informatike (BOI), koja je nedavno održana u Beogradu.

"Oduševljen sam postignutim, još sam pod utiscima i nisam na pravi način doživio uspjeh“, kazao je Bulatović „Vijestima“, srećan što je prva crnogorska medalja sa nekog međunarodnog takmičenja iz informatike pripala baš njemu.

Na olimpijadi su učestvovala 43 takmičara, odnosno 13 ekipa iz devet zemalja: Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kipra, Grčke, Makedonije, Rumunije, Srbije i Turske.

Luka Bulatović osvojio bronzu na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi >>>

Odlazak na olimpijadu je organizovao Ispitni centar u saradnji sa firmom "Domen", a tim su predvodili saradnik Ispitnog centra mr Goran Šuković, profesor sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici, i predstavnik Ispitnog centra (Božidar Despotović).

Luka Bulatović i Kosta Pavlović će Crnu Goru predstavljati i na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (IOI), koja će biti održana u gradu Sirmione, u Italiji, od 22. do 29. septembra

Oni će Crnu Goru predstavljati i na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (IOI), koja će biti održana u gradu Sirmione, u Italiji, od 22. do 29. septembra. A to znači i tek kratak predah nakon takmičenja u Beogradu i nastavak priprema za nove izazove.

"Nastavljam sa pripremama za tri dana i radiću sve do početka IOI“, kaže Bulatović.

BOI i IOI 2011. godine bile su presudne za mene. Tu sam upoznao prave takmičare, što me i inspirisalo da nastavim da radim još više

"BOI i IOI 2011. godine bile su presudne za mene. Tu sam upoznao prave takmičare, što me i inspirisalo da nastavim da radim još više. Stekao sam ogromno takmičarsko iskustvo, naučio različite načine na koje mogu da se pripremam za takmičenja u budućnosti (online takmičenja, arhive zadataka sa prethodnih olimpijada...)”, kaže Bulatović.

A to je sve, kaže on, doprinijelo njegovom napretku i donijelo rezultate i uspjeh u Beogradu.

Crna Gora je prvi put učestvovala na Balkanskoj olimpijadi u novembru, 2010, kada, kao ni 2011, nije osvojila nijednu medalju. Tokom protekle dvije godine, učenici su kroz različite forme pripremani za učešće na velikim takmičenjima. Organizovano je više škola programiranja, a tokom godine, sa učenicima su u kontinuitetu radili profesori sa PMF-a. I ovogodišnjem takmičenju su prethodile pripreme na Ljetnjoj školi programiranja koja je nedavno održana na Ivanovim koritima.

“Pripreme tokom školske godine su od velikog značaja, jer su redovne, te se tako održava "kondicija". Vodi ih profesor Goran Šuković, kome dugujem posebnu zahvalnost za svoje uspjehe. On mi je bio podrška od prvih programerskih dana i u svakom trenutku bio spreman da prenese svoje znanje. Tokom Ljetnje škole se uradi ogroman broj zadataka, na kojima primjenjujemo znanje stečeno tokom školske godine”, kazao je Bulatović.

Ne žalim za vremenom koje sam proveo pripremajući se za BOI i IOI, naročito jer mi se trud isplatio. Lijepo je kad čovjek ulaže u ono što voli, a onda za to bude i nagrađen

"Zahvalan sam i profesorima koji imaju razumijevanja za vanškolske aktivnosti”.

Iako tokom 10 dana u Ljetnjoj školi programiranja rade punom parom, Bulatović kaže da se boraveći na Ivanovim koritima, zahvaljujući brojnim fizičkim aktivnostima, odmorio od školskih obaveza. A stigao je i do mora…

"Ne žalim za vremenom koje sam proveo pripremajući se za BOI i IOI, naročito jer mi se trud isplatio. Lijepo je kad čovjek ulaže u ono što voli, a onda za to bude i nagrađen”, dodaje on.

Luka se za programiranje zainteresovao kada je bio u šestom razredu i počeo da uči neke programske jezike za koje je tada prvi put čuo. Sada su mu to sve odavno poznate stvari. Ranije je išao na takmičenja iz fizike, ali je nakon prve Ljetnje škole programiranja koju je pohađao, odlučio da fiziku zamijeni programiranjem.

"Volim programiranje i mislim da mi dobro ide. Koliko god da je to zanimljivo, stoji da se čovjek umori kada šest sati radi jedan zadatak i pokušava da riješi jedan problem. Onda se napravi pauza – fudbal, druženje, pa sve iz početka“, kazao je Kosta ranije “Vijestima”.

A danas, nakon tri velika takmičenja i mnogo rada, ovaj mladić sebe i u budućnosti vidi kao programera.

“Imao sam mnogo hobija, mnogo različitih želja, oprobao se u sportu, muzici, drugim naukama. Sve to volim i danas, ali je programiranje ono što me najviše zadržalo“, kaže on.

Pa tako, iako još nije siguran gdje će, Luka Bulatović zna šta će studirati – softverski inženjering.

„Ako odem da studiram negdje van Crne Gore, mislim daće to biti Kanada, Srbija, Rumunija ili Hrvatska. Ako ostanem u Podgorici, to će definitivno biti računarske nauke na podgoričkom PMF-u”.

A programiranje nije sve što Luka Bulatović voli.

“Nijedan dan ne prođe a da ne odsviram nešto na gitari i poslušam neku dobru muziku. To je ono što me opušta, ma šta radio”.

Bulatović ima šansu da kao srednjoškolac učestvuje na takmičenjima i sljedeće godine.

“Nadam se da ovo nije i jedina medalja. Ispred mene su još tri velika takmičenja, na kojima takođe očekujem dobre rezultate”.

Rumuni najbolji, Srbija sa najviše medalja

Na dvadesetoj BIO učestvovalo je 13 ekipa iz devet zemalja. Devet ekipa takmičilo se u zvaničnoj, a četiri u nezvaničnoj konkurenciji. U zvaničnoj konkurenciji su učestvovale ekipe Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Kipra, Makedonije, Rumunije, Srbije, Turske i Crne Gore.

U nezvaničnoj konkurenciji su učestvovale ekipe Bugarske, Makedonije, Srbije i Crne Gore. Svaka ekipa je imala rukovodioca, njegovog zamjenika i (do) četiri takmičara. Ukupan broj takmičara je bio 43, od toga 34 u zvaničnoj konkurenciji i 9 u nezvaničnoj konkurenciji.

Podijeljene su ukupno 24 medalje i to dvije zlatne, 5 srebrnih i 12 bronzanih takmičarima koji su učestvovali u zvaničnoj konkurenciji, dok je u nezvaničnoj konkurenciji dodijeljeno pet bronzanih medalja.

Po broju ostvarenih bodova, najuspješniji na ovogodišnjoj BOI bili su takmičari iz Rumunije, koji su sa 405, odnosno 345 bodova, osvojili zlatne medalje, kao i dvije srebrne. Po broju osvojenih medalja, šest bronzanih, najbolja je Srbija.

Crnogorski takmičar osvojio je 90 bodova, što ga dovodi na 18. poziciju, od 19 takmičara koji su za ostvarene rezultate dobili medalje. Iza njega je grčki takmičar, koji je bronzu dobio sa ostvarenih 85 poena.

Samo ozbilje pripreme vode do odličnih rezultata

Još jednu bronzu sa međunarodnog takmičenja Crnoj Gori je nedavno donio Petar Tadić iz Nikšića. On je učestovao na 43. Međunarodnoj olimpijadi znanja iz fizike, koja je krajem jula održana u Estoniji i to je prva medalja iz znanja koju je Crna Gora osvojila na nekom međunarodnom takmičenju.

Ako ne dobijem stipendiju, ništa od studiranja na Kembridžu >>>

Bulatović navodi da su upravo dobri ostvareni rezultati motiv za buduće takmičare, ali i stručni kadar koji priprema takmičare za velika nadmetanja.

„Nadam se da će u budućnosti organizacija priprema za takmičenja biti još bolja nego što je sada, da će imati bolje uslove, te da će biti formiran tim ljudi koji su zaduženi konkretno za pripremanje takmičara, kao što je to slučaj u zemljama regiona koje ostvaruju odlične rezultate (Hrvatska, Srbija)“, kaže Bulatović.

Na BOI u Beogradu, na primjer, Srbija je osvojila šest bronzanih medalja.

A osvojene medaje dobitnicima znače za njihovo dalje profesionalno ostvarenje.

“Medalje su jako značajne, međunarodno priznate, i samo posjedovanje istih vas svrstava u vrh kada je u pitanju konkurisanje na univerzitetima, u različitim kompanijama…”, kaže Bulatović.

Bonus video: