URA: Mijenjaju zakon o eksproprijaciji da bi se vrh DPS-a još više obogatio

"Predložene izmjene zakona grubo krše ljudska prava i temeljne vrijednosti na kojima počiva Evropska unija, očekujemo da će im se Delegacija EU u Podgorici narednih dana odlučno usprotiviti", kazao je Dejan Mijović
259 pregleda 7 komentar(a)
Dejan Mijović, Miloš Konatar, Foto: GP URA
Dejan Mijović, Miloš Konatar, Foto: GP URA
Ažurirano: 29.10.2018. 13:05h

Izmjene zakona o eksproprijaciji, koje je Skupštini predložila grupa poslanika DPS-a, su kontraverzne i kriminalne, njima se prši pravo svojine, Ustav Crne Gore i Evropska konvencija, kazali su predstavnici Građenskog pokreta URA Miloš Konatar i Dejan Mijović.

Vlada je prošle sedmice dala pozitivno mišljenje na ove izmjene zakona, a one će se već sjutra naći na dnevnom redu crnogorskog parlamenta. Predlog je sličan onome od prije tri godine a njime se daju Vladi široke mogućnosti da nešto proglasi javnim interesom kako bi nekom na zahtjev investitora oduzela imovinu, skraćuju se rokovi za postupak eksproprijacije, vlasnik imovine moći će da se žali na visinu naknade za oduzetu imovinu, ali to ne odlaže postupak eksproprijacije, a taj za koga se oduzima zemljišta moći će čak da uđe u posjed te imovine i prije pravosnažanosti rješenja o eksproprijaciji.

Konatar je kazao da se ovim predlogom DPS-a direktno krši član 58 Ustava Crne Gore kojim se garantuje da “Niko ne može biti lišen ili ograničen prava svojine, osim kada to zahtijeva javni interes, uz pravičnu naknadu“.

"Pravičnu naknadu po ovom prijedlogu utvrđuje 'vladina komisija', iako je potpuno jasno da pravičnu naknadu može utvrditi jedino sud i to na kraju sudskog procesa. Po ovom predlogu zakona korisnik eksproprijacije može stupiti u posjed nepokretnosti i prije kraja sudskog postupka, odnosno pravosnažnosti rješenja o eksproprijaciji. Dakle, prije konačnog utvrđivanja pravične naknade što je suprotno Ustavu Crne Gore. Da je predloženi zakon suštinski u suprotnosti sa Ustavom mišljenja je i Ombudsman, tj. Zaštitnik ljudskih prava i sloboda koji u svom mišljenju, na praktično identičan tekst Vlade, od 09. marta 2015. godine kaže: "Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o eksproprijaciji nijesu saglasne sa Ustavom Crne Gore i njihovim usvajanjem povrijedila bi se osnovna ljudska prava i slobode zajemčena Ustavom Crne Gore i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda”, naveo je Konatar.

On je naveo da se ovim predlogom stvara nesigurnost kod građana i suspenduje se institut privatne svojine čime će "Crna Gora i formalno postaje privatna država jednog čovjeka koji je na vlasti i koji može uzeti šta god hoće".

“U obrazloženju predloženog zakona stoji da je u stvari 'Ministarstvo finansija pripremilo predlog izmjena i dopuna zakona o eksproprijaciji', pa se postavlja logično pitanje zašto Vlada nije predlagač ovih izmjena zakona. Zbog toga što su željeli da izbjegnu javne rasprave, da javnost bude što manje uključena i da se ove izmjene provuku na mala vrata u Skupštini Crne Gore. Sada je potpuno jasno zašto je od strane DPS-a i satelita pokrenuta priča o himni, Njegošu i Kišu, o crkvi na Rumiji”, zaključio je Konatar.

On je pozvao sve građane, političke partije, medije i civilni sektor da ne nasjedaju na političke igre vlasti i da "pružimo otpor jednoumlju i krađi građana i države".

"Građanski pokret URA će to uraditi na svakom mjestu i u svakom trenutku i svi građani Crne Gore koji žele da se bore protiv nepravde, loše vlasti i krađe u nama imaju saveznike i prijatelje", naveo je Konatar.

Član Predsjedništva URA Dejan Mijović kazao je da se Zakon o eksproprijaciji mijenja “da bi najviši funkcioneri države na čelu sa predsjednikom i potpredsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem i Duškom Markovićem uz nekoliko rođaka i prijatelja mogli da protivno volji sadašnjih vlasnika preuzmu njihovu zemlju po niskim cijenama i preprodaju je po znatno višim cijenama ili da bi oni lično, umjesto postojećih vlasnika, gradili stanove za tržište i druge objekte u komercijalne svrhe”. U svijetu države, kako je kazao, eksproprijacija se vrši da bi se ostvario neki javni interes kao u slučaju gradnje infrastrukture, a ne samo pojedincu ili grupi.

On je podsjetio i da su prethodno vlasnici zemljišta i njihove lokalne zajednice potpuno isključeni iz odlučivanja o gradnji a javnost od pristupa informacijama od javnog interesa preko Prostornog plana za priobalno područje i izmjena Zakona o planiranju prostora. On je kazao i da obrazloženje da se zakon mijenja da bi se uklonile biznis barijere i podstakle investicije ne stoji jer je poznato da invenstitori ne ulažu dugoročno u zemljama gdje privatna imovina nije zaštićena.

"Novim izmjenama zakona žele završiti privatizaciju privatnog zemljišta Buljarice, Jaza, Valdanosa, Boke i ostalih vrijednih predjela širom Crne Gore. Iako svjesni rizika da će im se ova pokvarena namjera razotkriti, od nje neće odustati pošto u nedostatku preduzetničkog umjeća ne bi drugačije znali da popune bankovne račune nakon što su državne resurse već potpuno izrabili", kazao je Mijović.

On je kazao da se predloženim izmjenama zakona grubo krše ljudska prava i temeljne vrijednosti na kojima počiva Evropska unija.

"Očekujemo da će im se Delegacija EU u Podgorici narednih dana odlučno usprotiviti. Ipak, i da se to desi sinđina skupština će ga po kratkom postupku usvojiti, jer je DPS-u mnogo preči privatni interes njenih čelnika nego pridruživanje EU", naveo je Mijović.

On je kazao da će URA zajedno sa drugim snagama društva poništiti ovaj i slične zakone kada dođe na vlast.

"U međuvremenu, pozivamo vlasnike zemljišta i nekretnina i sve građane Crne Gore da se što prije samoorganizuju radi odbrane svoje ugrožene imovine, pri čemu mogu računati na našu podršku kadkog im zatreba", zaključio je Mijović.

Bonus video: