Ova društvena mreža ne prikuplja vaše podatke, ali košta - spremni ste da platite?

App.net bi određenom broju korisnika mogao da bude zanimljiv, jer bi umanjio njihovu brigu oko privatnosti podataka
80 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2012. 08:29h

Da li bi Facebook i Twitter imali stotine miliona korisnika kada korišćenje njihovih servisa ne bi bilo besplatno? I dok nude svoju uslugu bez nadoknade za krajnje korisnike, u Facebooku, kako bi zaradili, brojne informacije o svojim korisnicima, "prodaju" oglašivačima, koji na osnovu toga plasiraju svoje oglase.

App.net je nova društvena mreža koja će, kako kaže njen osnivač i izvršni direktor Dalton Caldvel, za razliku od Facebooka, ostvarivati direktnu dobit od korisnika, ali podatke o njima neće sakupljati i ustupati trećim stranama.

Korišćenje te mreže biće naplaćivano oko 50 dolara godišnje. Kaldvel je za njeno finansiranje do sada sakupio oko 800.000 dolara.

Facebook mijenja pravila privatnosti >>>

Facebook će u budućnosti ama baš znati sve o nama >>>

U razgovoru za CNN on je kazao da su brojni problemi povezani sa društvenim mrežama nastali upravo zbog finansija jer kompanije žele da zadovolje oglašivače, a ne milione ljudi koji koriste njihove usluge.

App.net je, piše Dnevnik.hr, trenutno otvoren kao alfa verzija za one koji će finansirati ovaj projekat. Do finalne verzije te društvene mreže, biće potrebno da se uloži još dosta truda.

Zukerberg i privatnost? Golišava fotka osnivača Facebooka >>>

Platili biste da bi vaš Facebook status bio istaknut? >>>

Majkl Gartenberg, analitičar iz kompanije Gartner kaže da je ovo zanimljiv eksperiment, zahvaljujuži kojem ćemo vremenom saznati da li takav poslovni model može da preživi.

Kada je pokrenut Twitter, dodaje on, niko nije mogao da pretpostavi da će vremenom postati ovako snažan (poslovni) alat - korisnici tog servisa su u početku na Twitteru objavljivali nevažne stvari, kao što je recimo informacija šta su ručali tog dana...

App.net većini korisnika neće zamijeniti Facebook, ali bi određenom broju korisnika mogao da bude zanimljiv, jer bi umanjio njihovu brigu oko privatnosti podataka i probleme sa oglasima, pa bi na novoj mreži mogli da se skoncentrišu samo na ono što ih zanima - na komunikaciju sa prijateljima i dijeljenje sadržaja.

Bonus video: