"sigurna veza"

Pazite šta pričate na "Skajpu"

Popularni internet servis za koji se vjerovalo da je bezbjedan od prisluškivanja, poslije skorašnjih promjena sarađuje sa službama bezbjednosti
173 pregleda 4 komentar(a)
skajp, Foto: Skype.com
skajp, Foto: Skype.com
Ažurirano: 28.07.2012. 13:02h

Jedna od posljednjih oaza privatnosti na internetu, servis za video, telefonsku i „čet” komunikaciju, „Skajp”, odnedavno sarađuje sa bezbjednosnim službama, piše „Vašington post”, pozivajući se na neimenovane insajdere iz vlade i industrije.

Iako je tekst obilježen kao ekskluzivan, teško da saopštava nešto novo: u „blogosferi” su već neko vrijeme u opticaju spekulacije da se „Skajp” pridružio društvu Velikog brata, odnosno da su u njegov program ugrađena „sporedna vrata” koja bezbjednosnim službama omogućavaju da, uz određenu proceduru (ili bez nje, kako gdje), prisluškuju komunikacije korisnika.

Mnogi tehnički verzirani blogeri ove promjene povezuju sa promjenom vlasništva: „Skajp”, koji su 2003. osnovala dva Šveđanina, u maju 2011, kupio je za čak 8,5 milijardi dolara američki informatički džin „Microsoft”, koji ima dugu istoriju saradnje sa vlastima.

Cijena je u to vrijeme podigla mnoge obrve, s obzirom na to da je „Skajp”, koji ima blizu 700 miliona korisnika, besplatan za većinu namjena: naplaćuje se samo telefoniranje preko „internet protokola”, ali po cijenama koje su višestruko niže od onih koje nude telefonske kompanije.

Skajp je nakon prodaje postao američka kompanija, pa je zbog toga po američkim zakonima obavezna da u svoje servise ugradi tehničku mogućnost za prisluškivanje

Američki zakon koji reguliše ovu oblast donijet je još na početku internet ere, i on od telekomunikacionih operatera i proizvođača telekomunikacione opreme zahtijeva da svoje programe i uređaje projektuju tako da omogućavaju da ih federalne službe „prisluškuju u realnom vremenu”.

Kako je objavio internet magazin „Slejt” (u vlasništvu „Vašington posta”), hakeri su promjenu „arhitekture” „Skajpa” uočili još u proljeće, objašnjavajući to potrebom da se omogući „zakonsko presretanje” komunikacija ovog servisa. Korporativna služba za odnose sa javnošću „Microsofta” nije za ovaj magazin željela da komentariše te promjene, saopštivši samo da „Skajp” „sa agencijama za primjenu zakona sarađuje onoliko koliko je to pravno i tehnički moguće”.

Prema „Slejtu”, zanimljiva je podudarnost da je „Microsoft” samo mjesec dana poslije kupovine „Skajpa” registrovao patent za tehnologiju „legalnog presretanja”, koja bez znanja korisnika omogućava kopiranje govornih komunikacija preko interneta.

Nema dokaza da je to potom ugrađeno u „Skajp”, ali sudeći po „politici privatnosti” koju kao uslov za pristupanje „Skajpu” prihvata svaki korisnik, servis je u mogućnosti da sadržaj komunikacija ustupi vlastima.

Tamo između ostalog piše i da „Skajp” ili njegovi partneri „lične podatke i sadržaj komunikacija i podataka o saobraćaju mogu da ustupe odgovarajućim sudskim, policijski ili vladinim službama koje zakonski zahtijevaju takve informacije”.

To se ne odnosi samo na pomenute organe u Americi, nego i „međunarodne”. „Vašington post”, pozivajući se na upućene „predstavnike industrije”, tvrdi međutim da su promjene programa koje ovo omogućavaju izvršene još krajem prošle godine.

Kako god bilo, „Skajp” nije više ono što je donedavno bio: servis koji su, zbog njegove tehnologije koja je presretanje podataka činila nemogućim i iz toga proistekle reputacije „sigurne veze”, rado koristili novinari, aktivisti za zaštitu ljudskih prava, politički disidenti, ali i oni sa druge strane zakona.

Preporučujemo za Vas