Samsung na tronu: iPhone poklekao pred konkurencijom

Samsung na tržištu ima mnogo veći broj pametnih telefona, dok Apple konkuriše samo s iPhoneom (u prodaji su dostupni 3GS, 4 i 4S)
66 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2012. 17:05h

Posljednjih mjeseci Apple i Samsung vode bitku za prevlast na tržištu pametnih telefona, a prema prodajnim rezultatima u posljednjem kvartalu sada je potpuno jasno da trenutno postoji samo jedan vladar ovog tržišta – Samsung.

Prvo je početkom sedmice Apple objavio rezultate svog poslovanja u posljednjem kvartalu koji, prvi puta nakon dugo vremena, nisu ispunili očekivanja tržišnih analitičara jer je ova kompanija isporučila manji broj iPhonea od očekivanog – 26 miliona u odnosu na očekivanih 29 miliona, a u kvartalu ranije Apple je prodao više od 35 miliona iPhonea.

Za razliku od Applea, Samsung je u istom periodu povećao broj isporučenih pametnih telefona koji je premašio 50 miliona što je, napominju u Wall Street Journalu najveći broj isporučenih pametnih telefona u jednom kvartalu u istoriji.

Samsung ne objavljuje broj isporučenih i prodatih telefona, pa se moramo oslanjati na predviđanja analitičkih kompanija pa tako u Strategy Analiticsu kažu da je Samsung tokom posljednjeg tromjesečnog perioda isporučio 50,5 miliona pametnih telefona, dok su predviđanja Juniper Researcha još veća, pa je po njima Samsung isporučio dvostruko više pametnih telefona nego ih je Apple prodao – čak 52.1 milion.

Samsung je ove brojke ostvario na krilima odlične prodaje Galaxy S3 pametnog telefona koji je u kratkom roku prodat u više od deset miliona komada, a u ovoj kompaniji u junu su se pohvalili da je do tada ukupno prodato više od 50 miliona Galaxy S i S2 pametnih telefona i više od 7 miliona Galaxy Note mobilnih uređaja.

Treba uzeti u obzir da Samsung na tržištu ima mnogo veći broj pametnih telefona (uključujući i one iz najnižeg cjenovnog ranga), dok Apple konkuriše samo s iPhoneom (u prodaji su dostupni 3GS, 4 i 4S).

Jedan od razloga slabije prodaje iPhonea je i iščekivanje toliko pominjanog iPhonea 5 koji bi napokon trebalo da ima veći ekran – trenutno ta dijagonala ekrana iznosi 3,5 inča i ne može da konkurište npr. Galaxyju S3 koji ima ekran dijagonale 4,8 inča tako da je veliki broj ljubitelja Applea odlučio da sačeka dolazak nove verzije sa većim ekranom koja bi ponovo trebalo da poboljšati udio ove kompanije na tržištu, piše Dnevnik.hr.

Prema podacima iz Startegy Analiticsa, Samsung sada drži čak 34,6 posto tržišta pametnih telefona što je skoro dvostruko više u odnosu na 18,3 odsto koliko je iznosio njegov udio u istom kvartalu prošle godine, dok Apple sada zauzima 17,8 odsto, što je smanjenje u odnosu na prošlogodišnjih 18,4 odsto udjela na tržištu pametnih telefona.

S obzirom da se predstavljanje novog iPhonea očekuje tek u oktobru, u Appleu ne mogu da računaju na neko veliko povećanje udjela tokom aktuelnog kvartala, ali zato imaju velika očekivanja za posljednja tri mjeseca ove godine kada se očekuje velika navala korisnika na iPhone 5.

Bonus video: