Odložen dolazak: Polar Empress stiže 14. novembra

Direktor Uprave za ugljovodonike poredi istraživanja sa ultrazvukom, dok iz NVO sektora kažu da će ono napraviti veliku štetu živom svijetu
202 pregleda 0 komentar(a)
Istraživanje nafte, skica, Foto: Shearwatergeo.com
Istraživanje nafte, skica, Foto: Shearwatergeo.com
Ažurirano: 10.11.2018. 09:27h

Brod Polar Empress, norveške kompanije Shearwater, umjesto danas kako je prvobitno bilo planirano, u crnogorske vode uploviće u srijedu 14.novembra.

To je Vijestima potvrdio direktor Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan.

Brod će biti usidren na pilotskoj bovi gdje će zbog priprema ostati nekoliko dana. Kočan je kazao da se početak snimanja ulcinjskog podmorja radi moguće eksploatacije ugljovodonika, može očekivati vjerovatno krajem naredne sedmice.

Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju kod Ulcinja i Bara. Prvi ugovor zaključen je 14. septembra 2016, sa kompanijama Eni Montenegro, BV Holandija i Novatek Montenegro, a drugi 15. marta 2017, sa Energean Montenegro Limited sa Kipra.

Zaključenim ugovorima o koncesiji predviđeno je da faza istraživanja traje ukupno sedam godina. U Upravi za ugljovodonike ističu da će se u zavisnosti od podataka dobijenih istraživanjem, odrediti lokacija istražne bušotine kod Ulcinja.

“O platformama i njihovim karakteristikama još je rano govoriti, s obzirom da podaci na osnovu kojih bi trebalo da se planira prva istražna bušotina još nisu poznati. Imajući u vidu planiranu dinamiku obrade dobijenih podataka, eventualne platforme u crnogorskim teritorijalnim vodama neće biti instalirane makar još naredne četiri godine. Platforme neće biti vidljive sa obale jer je najbliža tačka ovih blokova na osam milja od obale”, kazao je “Vijestima” direktor ove Uprave Vladan Dubljević.

Naveo je da se, proizvodnja nafte i gasa ne vrši samo putem velikih platformi, već da se sve češće koriste manje vidljiva FPSO postrojenja - brod fabrika za skladištenje, proizvodnju, i pretovar nafte i gasa, kao i podzemne instalacije.

Green Home je pozvao Vladu da hitno obustavi istraživanja. U toj NVO ocjenjuju da bi trebalo uvesti moratorijum na istraživanje nafte i gasa jer je to, kako tvrde, visokorizični projekat koji donosi ozbiljne devastacijske posljedice za živi svijet mora, seizmološke i rizike po zdravlje i život građana i razvoj turizma.

Dubljević je kazao da cijeni brigu predstavnika civilnog sektora „jer je njihova izričita pažnja na uticaj istražnih aktivnosti na životnu sredinu nešto što pomaže“.

“Mi smo, svi pojedinačno i kao kolektiv, odgovorni predstavnici crnogorskog društva, kojima je očuvanje životne sredine apsolutni prioritet, jer mi svi ovdje živimo sa svojim porodicama i jednako nam je važno, kao i predstavnicima NVO, da sačuvamo prirodu naše države. Tu brigu civilnog sektora doživljavamo kao pomoć da ovaj proces ispratimo na najbolji mogući način”, kazao je Dubljević navodeći da je ovo istraživanje slično ultrazvučnoj dijagnostici.

Direktorka NVO Green Home Nataša Kovačević kazala je da građani nemaju nikakve garancije da neće doći do izlivanja nafte, uništenja morskog biodiverziteta i obala.

“Crna Gora nema opremu i ljudstvo i nije u stanju da nadzire tankere, naftovode, konvertorska postrojenja, platforme ili postrojenja za tretman sirove nafte. Kako misli kontrolisati rad međunarodnih naftnih korporacija kao što je ENI koja ima preko 400 izliva nafte godišnje i to u obalnom području koje je visokopodložno zemljotresima”, kazala je Kovačević.

Dubljević je odbacio optužbe da se radi o štetnom poduhvatu i podsjetio da je procjenu uticaja na životnu sredinu za 3D seizmička istraživanja usvojila Agencije za zaštitu prirode i životne sredine što, kako je naveo, predstavlja preduslov za početak istražnih aktivnosti.

“Strateškom procjenom uticaja na životnu sredinu definisano da je za svaku aktivnost potrebno izraditi pojedinačan elaborat procjene uticaja. U njemu će detaljno biti sagledani uticaji i predložene mjere za umanjenje tih uticaja na životu sredinu”, naglasio je Dubljević.

Seizmičkim istraživanjima kod Ulcinja, biće obuhvaćena teritorija od oko 1.200 kvadratnih kilometara. Na osnovu rezultata istraživanja, odrediće se lokacija istražne bušotine čije će bušenje početi krajem 2019, ili početkom 2020. godine. Državi pripada dvije trećine ukupnih prihoda od moguće eksploatacije nafte i gasa.

Ekolozi i ribari pješačili od Ulcinja do Petrovca

Učesnici protestnog marša protiv istraživanja crnogorskog podmorja koji su juče ujutro krenuli iz Ulcinja, oko 14.30 su došli na barsku marinu.

U marini su ih dočekali građanski aktivisti i ribari koji su ih pozdravili aplauzima, uputili riječi podrške i darivali ih voćem i sokovima. Nakon kraće stanke, učesnici marša su nastavili ka Petrovcu, gdje će prenoćiti, a sa njima su dio puta prema Šušanju u znak podrške prešli i građani koji su ih dočekali.

Nataša Kovačević iz „Green Homea“ proručila je okupljenim da spadaju u rijetke građane koji su svjesni „šta se sve sprema i crnogorskom podmorju i turizmu od ovih istraživanja“.

“Vlada Crne Gore siječe granu na kojoj svi sjedimo, nafta i turizam ne mogu nikako zajedno, a ni naziv ekološka država. Ko će ovdje dolaziti da se kupa? Kakav će bit morski svijet nakon ovih ispitivanja?”, rekla je Kovačević.

Mirsad Mirza Kurgaš, aktivista i jedan od pokretača protesta, rekao je da ispaljivanje iz vazdušnih topova, kojima se ispituje podmorje, negativno utiče na kompletan živi svijet u moru, a da “niko ne pita šta će biti sa tim svijetom kad istraživanja prestanu“.

Bonus video: