Da li će manji konektor za iPhone 5 naljutiti Apple fanove?

Ako dođe do promjene, nova verzija Appleovog telefona, iPhone 5, u tom slučaju neće biti kompatibilna sa bezbroj dodataka, kao što su zvučnici, punjači...
57 pregleda 1 komentar(a)
Apple, Foto: Reuters
Apple, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2012. 16:46h

Apple će vjerovatno široki 30-pinski konektor zamijeniti manjim, 19-pinskim, što bi moglo da smeta fanovima proizvoda te kompanije. Ako dođe do promjene, nova verzija Appleovog telefona, iPhone 5, u tom slučaju neće biti kompatibilna sa bezbroj dodataka, kao što su zvučnici, punjači... za iPod, iPad te druge verzije iPhonea, piše Rojters.

Pit Kuningem, analitičar istraživačke kompanije Canalys, smatra da je ta promjena dobra prilika za dobavljače različitih dodataka.

"iPhone za priključak predugo koristi isti stadnard i za očekivati je da se neke stvari promijene", kaže on.

Iz Applea nisu komentarisali navode.

Različiti tehnološki blogovi već duže nagađaju o kraju 30-pinskog konektora, koji je širok 21 milimetar i zauzima dosta prostora, u odnosu na druge tehnologije, kao što je microUSB.

Manji priključak će, kako navode, dati više prostora za veću bateriju, pored ostalog.

Ni u kompaniji Logitech, jednoj od najvećih proizvođača Apple zvučnika, nisu komentarisali navode Rojtersa.

S druge strane, neki prodavci u Kini već nude dodatke za novi iPhone uz garanciju da su navodi o promjeni dimenzija konektora tačne.

Promjena bi za neke proizvođače mogla da otvori vrata za nove poslove.

"Prodaja stanica za priključivanje iPoda posljednjih godinu, dvije je u padu", kaže zaposleni u jednoj kompaniji u Hong Kongu, koja proizvodi zvučnike za Apple.

Apple mora da nađe rješenje da ne razočara svoje potrošače koji žele da kupe i iPhone 5, a vezani su za skupu opremu koju su kupili ranije", kazao je Francisko Džeronimo, londonski analitičar iz istraživačke kompanije IDC.

"Vjerujem da će Apple ponuditi neku vrstu adaptera koja će omogućiti da novi iPhone može da se koristi sa prethodnim dodacima".

I dok ima onih koji vjeruju da Apple ne pravi dobar potez ako odluči da promijeni dimenzije konektora, neki smatraju da su, na kraju, Apple fanovi ipak - Apple fanovi.

"Ne mislim da će novi konektor zaustaviti Apple potrošače da kupuju nove dodatke", kaže jedan analitičar istraživačke kompanije Gartner.

"Mnoge kompanije su zainteresovane da razvijaju dodatke za Apple, jer su korisnici proizvoda te kompanije otvoreni i spremni da kupe novu opremu".

Bonus video: