NASA objavila spektakularne fotografije Marsa

Fotografije su obrađene pa su boje dodatno pojačane kako bi se naglasile razlike između materijala i tijela koja su vidljiva na fotografiji
69 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2012. 12:35h

Američka svemira agencija (NASA) objavila je spektakularne fotografije Marsa snimljene kamerom postavljenom na NASA-ino vozilu za istraživanje površine Crvene planete nazvano "Opportunity".

"Možda još nijesmo tamo, ali je ovo veliki korak i najbliže smo Marsu ikada u istoriji", navodi se u saopštenju na zvaničnoj stranici NASA-e.

Fotografije su objavljene povodom dva jubileja - NASA je 4. jula proslavila 15 godina prisustva robota na Marsu, a 2. jul je značio da je "Opportunity" na ovoj planeti proveo 3.000 standardnih marsovskih dana.

Fotografije su obrađene pa su boje dodatno pojačane kako bi se naglasile razlike između materijala i tijela koja su vidljiva na fotografiji.

Panorama je sastavljena od 817 fotografija napravljenih između 21. decembra 2011. i 8. maja 2012. kada je "Opportunity" bio stacioniran na brežuljku nazvanom "Greeley Haven", pored kratera "Endeavour".

"Fotografije pomažu da bolje shvatimo geološki kontekst i strukture na Marsu", rekao je naučnik Džim Bel.

"Opportunity" i "Spirit", njen blizanac, spustili su se na površinu Marsa 2004. a njihova misija je trebala da traje samo tri mjeseca. NASA-ino naredno vozilo, nazvano "Curiosity", treba da se spustiti na površinu planete narednog mjeseca.

Za razliku od njegovih prethodnika "Curiosity" će sa sobom nositi opremu i prikupljaće uzorke kamena i tla i slati ih na analizu.

Galerija

Bonus video: