Amazon spreman da uđe na tržište pametnih telefona

Svojim telefonom namjeravaju da kopiraju strategiju koju su primijenili predstavljanjem Kindle Fire tableta – jeftinog uređaja čija će prodajna cijena biti slična cijeni proizvodnje
0 komentar(a)
Amazon, Foto: Betanews.com
Amazon, Foto: Betanews.com
Ažurirano: 07.07.2012. 08:12h

Kompanija Amazon sprema se da napravi pametni telefon kojim namjerava da konkuriše Appleu, Googleu, Samsungu i drugim mobilnim proizvođačima.

Prema pisanju Bloomberga, Amazon sarađuje sa Foxconnom koji će im pomoći u dizajnu i proizvodnji smartphonea, a trenutno su aktivni i u kupovanju patenata sa kojima žele da se osiguraju od brojnih tužbi, koje su postale svakodnevnica na tržištu pametnih telefona i tableta.

Svojim telefonom namjeravaju da kopiraju strategiju koju su primijenili predstavljanjem Kindle Fire tableta – jeftinog uređaja čija će prodajna cijena biti slična cijeni proizvodnje.

Na ovaj način Amazon ne bi zarađivao od prodaje hardvera, već bi korisnicima omogućio da kupe jeftin mobilni uređaj preko kojeg će oni kupovati Amazonove usluge (e-knjige, muziku i filmove) i zarađivali bi na prodaji tih usluga.

Amazonov tablet Kindle Fire korisnike je oduševio cijenom od 199 dolara pa je za kratko vrijeme postao drugi najprodavaniji tablet na tržištu.

Amazon bi svoj smartphone u Sjedinjenim Američkim Državama, uz potpisivanje dvogodišnjeg ugovora sa mobilnim operaterima, mogao da prodaje po cijeni od 1 ili 50 dolara ili bi ga prodavao kao slobodan uređaj (bez potpisivanja ugovora sa operaterima) za oko 200 dolara ili i manje.