Oko 400.000 korisnika u ponedjeljak ostaje bez interneta

Proces uklanjanja DNS Changera je jednostavan: Prvo ustanovinete da li se uopšte nalazi na vašem računaru i na webu pratite uputstva kako da ga uklonite
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2012. 10:19h

Svi korisnici čiji su računari zaraženi DNS Changer trojanom narednog ponedjeljka će u optpunosti ostati bez interneta.

DNS Changer se prvi put pojavio 2007. godine i od tada je zarazio milione računara širom svijeta. U oktobru prošle godine FBI je u međunarodnoj akciji uhapsio odgovorne za ovu napast i zaplijenio računare kojima su upravljali mrežom koju su stvorili. U akciji je tada uhapšeno sedam muškaraca iz istočne Evrope, optuženih po 27 tačaka - od interent prevare, te drugih krivničnih djela.

Osobe koje se sumnjiče da stoje iza širenja ovog zlonamjernog koda su preusmjeravale saobraćaj žrtava vodeći ih kroz čitače weba do stranica koje su u vlasništvu kriminalaca.

Procjenjuje se da su zahvaljujući tome počinili štetu od 14 miliona dolara.

Problem nastaje iz razloga što će FBI, iako je inicijalno odlučio da servere kriminalaca ostavi upaljenim s obzirom da je još skoro 400.000 zaraženih računara svoj internet saobraćaj preusmjeravalo preko njih, 9. jula ugasiti sporne servere.

Svi korisnički računari koji su zaraženi DNS Changerom će izgubiti pristup internetu.

Srećom, proces uklanjanja DNS Changera je jednostavan: Prvo ustanovinete da li se uopšte nalazi na vašem računaru. To možete da učinite i putem OVE web lokacije.

Ako dobijete zeleno svjetlo, onda je sve u redu. U slučaju da tokom provjere vašeg računara zasvijetli crveno, onda pratite savjete kako da uklonite DNS Changer sa vašeg računara.

Bonus video: