Milan i Filip Marković autori najbolje Android aplikacije

"Crna Gora je ovim konkursom dokazala da ima programerskih kapaciteta", kazao je na dodjeli nagrada Vujica Lazović
95 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2012. 10:13h

Milan i Filip Marković dobitnici su prve nagrade na konkursu "Prvi izazov: Dobrodošli u Crnu Goru". Oni su novčanu nagradu u iznosu 3.000 eura dobili za aplikaciju "DivAct Montenegro".

Drugo mjesto i 2.000 eura osvojio je tim Borko Rajković, Aleksandar Mihaljević i Ana Radoičić za aplikaciju "Conquer Montenegro SE", dok je nagrada u iznosu 1.000 eura pripala autorima Saši Šćepanoviću i Antonu Jurovickom za aplikaciju "MontApp".

Konkurs "Prvi izazov: DObrodošli u Crnu Goru" objavilo je sredinom marta Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT), u saradnji sa kompanijom Telemont. Na konkurs, čiji je osnovni zadatak bila izrada Android aplikacija, pristiglo je 31 rješenje.

"Crna Gora je ovim konkursom dokazala da ima programerskih kapaciteta", kazao je na dodjeli nagrada ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović.

Tema konkursa bila promocija turističkih potencijala Crne Gore kroz mobilne aplikacije. Na konkursu je, osim novčanih, dodijeljeno i osam mobilnih HTC telefona. Telefone su dobili:

Milovan Medojević i Jelena Ljucović – Narodna kuhinja

Lindon Camaj – Ulcinj

Miljan Mugoša – Montenegrin Tourist Phrases

Aleksandar Bojović, Saša Adžić - Neka bude čisto

Ognjen Mileti, Vasilije Spasojević – Crnogorska jezera

Mihailo Bogavac – Vjerski turizam

Iva Jestrović – MNE

Stevan Bogosavljević - WiFi Montenegro.

Radovi crnogorskih autora koji su učestvovali na konkursu biće predstavljeni, pored ostalog, u izdanju "Moj Android", koje će objaviti izdavačka kuća PC press iz Beograda. Tiraž tog specijalnog izdanja je 100.000 primjeraka, od kojih će se 75.000 naći na kioscima u Srbiji, 5.000 u Republici Srpskoj i 20.000 u Crnoj Gori.

Autori tri prvonagrađene aplikacije, kao i Stevan Bogosavljević, kao najmlađi učesnik (16 godina) svoje radove će predstaviti i domaćoj publici u subotu, na Fakultetu političkih nauka, gdje će biti obilježen Social Media Day.

Social Media Day u Podgorici, gost - osnivač Burek foruma >>>

Nagrađene aplikacije naći će se uskoro na Google Play i biti dostupne za preuzimanje.

Bonus video: