ZAŠTITA OD HAKERA

Facebook će od korisnika tražiti broj mobilnog

U kompaniji navode da korisnik potvrđivanjem svog broja telefona omogućava stranici da automatski izbriše lozinke u slučaju da je korisnikov nalog zloupotrijebljen
231 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2012. 15:57h

Facebook će od svojih 900 miliona korisnika tražiti da unesu broj mobilnog telefona, kako bi spriječili napade hakera. Na takav potez, kojim žele poboljšati sigurnost korisnika, u Facebooku su se odlučili nakon ranijih hakovanja lozinki na LinkedIn i eHarmony društvenim mrežama.

Miliona korisnika širom svijeta već su u vrhu njihove naslovnice Facebooka vidjeli link na kojem se od njih traži da prate "Jednostavne siguronosne uslove". Oni koji kliknu na link, biće usmjereni na sigurnosne stranice, gdje će imati mogućnost da odaberu jedinstvenu lozinku. U sljedećem koraku od korisnika se traži da unese broj mobilnog telefona.

U kompaniji navode da korisnik potvrđivanjem svog broja telefona omogućava stranici da automatski izbriše lozinke u slučaju da je korisnikov nalog zloupotrijebljen. U tom slučaju, korisnik će od Facebooka dobiti SMS kojim se obavještava da je njegova lozinka promijenjena.

Nakon što su poruku od novim uslovima sigurnosti vidjeli miliona korisnika u SAD, u Facebooku navode da će za nekoliko dana to obavještenje dobiti i ostali korisnici.

Nakon nedavnog napada na LinkedIn mrežu, oko 6.5 miliona lozinki od 161 miliona korisnika se pojavilo na stranici InsidePro.com. U LinkedInu nisu precizirali koliki je tačan broj ugroženih profila. O broju ugroženih lozinki nisu se izjasnili ni u eHarmony, popularnoj online web stranici iz Kalifornije, koja je na meti hakera bila ovog mjeseca.

Kompanija ima oko 20 miliona registrovanih korisnika, a procjenjuje se da se na meti hakera našlo njih oko 1.5 million.