Dionice Nokie proglašene za bezvrijedne

Američka agencija za finansijski rejting Mudis je rejting dionica Nokie spustila sa "Baa3" na "Ba1" i ocijenila njene poslovne izglede kao negativne
2 komentar(a)
Nokia, Foto: Nokia
Nokia, Foto: Nokia
Ažurirano: 15.06.2012. 17:14h

Američka agencija za finansijski rejting Mudis danas je dionicama finske korporacije Nokia dodijelila status "džank" (za smeće, bezvrijedno) što je obrazložila njenim finanskijskim problemima za koje se juče ispostavilo da su veći od procijenjenih.

Nokia je juče javila da ukida 10.000 radnih mjesta, zatvara fabrike i iznijela izrazito lošu prognozu za ovu godinu.

Prošle godine, Nokia je i dalje bila najveći svjetski proizvođač mobilnih telefona, sa godišnjom prodajom od 419 miliona uređaja. U posljednjem kvartalu prošle godine, zabilježen je neto gubitak od 1,07 milijardi eura.

U prvom kvartalu prošle godine ta firma je imala gubitak od 344 miliona eura. Prihodi u prvom kvartalu su opali za 30 posto - sa 10,4 milijarde 2011. na 7,4 milijardi eura ove godine. Prodaja telefona je opala za 40 odsto, na 4,2 milijarde eura. Prodaja smartfona se čak prepolovila, na 1,7 milijardi eura.

Agencija je rejting dionica Nokie spustila sa "Baa3" na "Ba1" i ocijenila njene poslovne izglede kao negativne, za šta je kao razlog navela plan za restrukturiranje uz smanjenje infrastrukture znatno veće od očekivanog.

Agencija je, međutim, takođe saopštila da Nokija mora da sprovede taj plan da bi počela ponovo da zarađuje.

Bonus video: