Performans protiv ugovorenih brakova: "Zakon ne može biti veći od života – izmijenimo ga"

Aktivisti CRI nosili su poruke na kojima je pisalo "Izgubila sam svoje djetinjstvo, nijesam mogla da se školujem", "Zaustavimo uništavanje života djece", "Ništa me nisu pitali, bila sam dijete", "60 slučajeva nijedna krivična prijava", "Zbog novca sam bila maltretirana"
205 pregleda 3 komentar(a)
Performans protiv ugovorenih brakova, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Performans protiv ugovorenih brakova, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.11.2018. 12:45h

Ako su od 2015. godine do danas spriječena 62 ugovorena dječja braka, broj onih kojI nijesu uspjeli da budu spriječeni je trostruko veći, smatra Fana Delija, izvršna koordinatorka Centra za romske inicijative (CRI).

Kako bi, po ko zna koji put, skrenuli pažnju na problem ugovorenih brakova u romskoj i egipćanskoj zajednici, Centar za romske inicijative je početak obilježavanja 16 dana aktivizma u borbri protiv nasilja u porodici započeo performansom na kružnom toku u Nikšiću sa centralnom porukom "Zakon ne može biti veći od života – izmijenimo ga".

"Prije šest godina imali smo marš na kome je učestvovalo stotinu Romkinja sa ciljem da skrenu pažnju na potrebe izmjene i dopune zakonskog okvira po pitanju dječjih ugovorenih brakova kao i na posljedice ove pojave u romskoj i egipćanskoj zajednici. Akciju smo organizovali na kružnom toku kako bi simbolično pokazali da se nakon šest godina i dalje 'vrtimo u krug' i da još uvijek nemamo adekvatno rješenje kako spašavati živote djevojčica", kazala je Delija.

Aktivisti CRI nosili su poruke na kojima je pisalo "Izgubila sam svoje djetinjstvo, nijesam mogla da se školujem", "Zaustavimo uništavanje života djece", "Ništa me nisu pitali, bila sam dijete", "60 slučajeva nijedna krivična prijava", "Zbog novca sam bila maltretirana", a centralna figura performansa bila je djevojčica obučena u vjenčanici dok su njeni "djeveri" nosili poruku "Zakon ne može biti veći od života – izmijenimo ga".

"Od 2015. od kada postoji registracija slučajeva, do danas, uspjeli smo, zahvaljujući i relevantnim institucijama koje su blagovremeno reagovale, da spriječimo 62 ugovorena braka. Nažalost, nemamo ni jednu krivičnu prijavu pa sve to šalje lošu poruku samoj zajednici da mogu postupati na ovakav način. Zbog toga smatramo da je jedan od prvih koraka da moramo naći pravu definiciju kako kažnjvati same počinioce zbog budućnosti svih tih djevojčica", poručila je Delija.

Aktivisti CRI su vozačima u Nikšiću djelili flajere sa porukama prigodne sadržine, a istu akciju organizovaće 29. novembra tačno u podne u Podgorici, kod Capital plaza centra, dok će sjutra u Skupštini Crne Gore djevojčica RE populacije iste poruke predočiti i parlamentarcima kako bi im ukazala na problem ugovorenih dječjih brakova i značaj da podrže akciju.

Milić: Vjerujemo da je život bez nasilja moguć, u potpunosti smo otvoreni za saradnju

Slavko Milić, šef odjeljenja za nasilje u porodici i maloljetničku delinkvenciju u nikšićkom Centru bezbjednosti, kazao je da podržavaju sve aktivnosti koje imaju za cilj da ukažu na društvenu brigu za svako dijete i svaku žrtvu porodičnog nasilja.

"Vjerujemo da je život bez nasilja moguć i zato smo u potpunosti otvoreni za saradnju i zalažemo se za unaprjeđenje svih neophodnih uslova za zaštitu djece žrtava ugovorenih prinudnih brakova. Službenici Uprave policije nastaviće da učestvuju u lokalnim zajednicama kao pouzdani partneri u zaštiti svakog građanina", poručio je Milić, koji je član Regionalne koalicije za prava Romkinja na Zapadnom Balkanu koja ima misiju da zaštiti djecu ugovorenih brakova.

Galerija

Bonus video: