Apple predstavio čak 200 noviteta: Stiže novi MacBook Pro, iOS6 na jesen

MacBook Pro sa retina ekranom je, kako su kazali u kompaniji, “najbolji računar koji su ikad napravili“
2 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2012. 12:46h

Apple je nedavno predstavio brojne novitete – nove modele prenosnih računara iz Air i Pro serije te novu verziju mobilnog operativnog sistema za iPhone i iPad, iOS6.

MacBook Pro sa retina ekranom je, kako su kazali u kompaniji, “najbolji računar koji su ikad napravili“. MacBook Pro dolazi sa brojnim naprednim opcijama smještenim u super tanko kućište.

Ovaj MacBook Pro tanak je skoro kao i model Air, ima 15,4 inčni ekran rezolucije 2.880x1.800 piksela, a njegov najjači model dolazi s 2,7GHz četverojezgrenim procesorom, 16GB RAM-a i 768GB flash memorije za skladištenje podataka. Za te performanse potrebno je platiti - 3.749 dolara. Cijena osnovnog modela iznosi 2.199 dolara i za to se dobije 2,3GHz četverojezgreni Core i7 procesor, 8GB RAM-a Nvidijina GeForce GT 650M grafika i 256GB flash memorije.

Osim ovog modela, Apple je predstavio i nadograđene modele iz serije Air i Pro koji sada rade na posljednjoj verziji Intelovih Core procesora (Ivy Bridge) i biće malo jeftiniji.

Tim Kuk predstavio je i novu verziju operativnog sistema za Macove – Mountain Lion koja donosi brojne novitete i koja će se moći kupiti, odnosno moći će se nadograditi stara verzija Lion po cijeni od 19,99 dolara. Mountain Lion biće dostupan od sljedećeg mjeseca, dok su novi modeli prenosnih računara (u SAD-u) dostupni već sada.

Korisnici Apple iPhonea i iPada od jeseni će moći da nadograde svoj mobilni operativni sistem na novu verziju u koju je napokon integrisan Facebook na koji će se sadržaj moći objavljivati direktno iz aplikacija – npr. fotografije će se moći objaviti na ovoj društvenoj mreži direktno iz foto aplikacije, a biće povezan i sa kalendarom tako da će se događaji i rođendani sa Facebooka pokazivati direktno u kalendaru iPhonea i iPada.

U novoj verziji iOS-a Apple je nadogradio i Siri koji je sada dostupan na više jezika, putem njega korisnici će moći da pišu tvitove i lansiraju aplikacije, a Apple trenutno pregovara s proizvođačima automobila koji će u budućnosti ugraditi posebno dugme u automobile, kojim bi bilo moguće pokretanje Sirija kako vozači ne bi morali da uopšte dodiruju telefon za pozive, poruke, navigaciju i slično, već bi njime u potpunosti upravljali putem glasa.

Još jedna od najavljivanih opcija koje je Apple predstavio su sopstvene mape, koje će zamijeniti dosadašnje Googleovo rješenje i koje, pored ostalog, donose i 'flyover' 3D prikaz nekih velikih gradova, a omogućena je i navigacija i podrška za Siri tako da će korisnik iPhoneu moći da daje glasovna uputstva, odnosno moći će da ga “pita” koliko još ima vožnje do odredišta.

Nova verzija iOS-a donosi i neke zanimljivosti poput mogućnosti odbijanja poziva uz direktno odgovaranje ranije napisanom porukom (npr. na sastanku sam, nazvaću poslije), zatim opciju ”Ne ometaj” tokom koje korisnike neće uznemiravati obavještenja niti pristigle poruke, ali je moguće napraviti listu važnih ljudi koji će imati prioritet i o čijim će porukama, mailovima i pozivima iPhone obavještavati korisnika.

Apple je u iOS-u 6 predstavio ukupno oko 200 noviteta među kojima još treba pomenuti i mogućnost obavljanja FaceTime poziva putem 3G-a (trenutno je to omogućeno samo putem WiFi mreže), zatim povezivanje Appleovog korisničkog imena sa telefonskim brojem (pa se na poruke i pozive može odgovarati i putem iPhonea i iPada), zatim čuvanje stranica koje se mogu čitati i kada nema internet veze, mogućnost dijeljenja fotografija i cijelih streamova fotografija s prijateljima te zanimljivu opcija Passbook u koju se mogu čuvati karte za avionske letove, kino ulaznice i slično.

Nova verzija Appleovog operativnog sistema biće dostupna korisnicima iPhonea 3GS i novijih modela te vlasnicima iPada 2 i novog iPada na jesen, dok vlasnici prvog iPada više neće moći nadograditi svoj operativni sistem i moći će da koristiti samo verziju iOS 5.

Opširnije o novostima iz Applea možete pogledati na iZine blogu >>>

Galerija

Bonus video: