Na Facebooku postoji više od 10 stranica na kojima se traže bubrezi za presađivanje

Društvene mreže bi mogle biti korisne u pronalaženju donora organa, ali je potrebno utvrditi pravila kako bi se to učinilo na siguran način
0 komentar(a)
transplatacija, operacija, donator, Foto: Shutterstock.com
transplatacija, operacija, donator, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.05.2012. 12:59h

Pacijenti kojima je potrebno preesađivanje organa sve češće se okreću društvenim mrežama, koje bi mogle da postanu značajan faktor u pronalaženju donora, prenosi Daily Mail.

Samo na Facebooku je otkriveno preko 100 stranica putem kojih se traže donatori bubrega za ljude starosti od dvije do 69 godina. Tim iz Univerzitetskog medicinskog centra Lojola u Čikagu otkrio je da su te stranice nevjerovatno uspješne.

Jedan od osam pacijenata javio je da je na taj način uspio da pronađe bubreg za presađivanje, a skoro trećina navodi da su im se javili potencijalni donori kako bi provjerili kompatibilnost. Jedna od stranica uspjela je da podstakne preko 600 ljudi da se odluče na donaciju organa.

37 odsto stranica su kreirali sami pacijenti, 31 odsto za njih su kreirala njihova djeca, a u 32 odsto slučajeva to je uradio neko od članova dalje porodice ili prijatelji. Neke stranice, piše Index.hr, jednostavno traže donatore, bez pružanja bilo kakvih informacija, dok druge nude brojne detalje o pacijentima, uključujući istoriju bolesti, fotografije porodice i emotivne izjave. Samo pet odsto stranica pominje moguće medicinske rizike, a tek 11 odsto objašnjava detalje o finansijskim troškovima.

"Društvene mreže bi mogle biti korisne u pronalaženju donora organa, ali je potrebno utvrditi pravila kako bi se to učinilo na siguran način i sa dovoljno znanja da se mogu donijeti informisane odluke", kaže autor istraživanja, doktor Aleksander Čang.

Uhapšen organizator trgovine organima na Kosovu >>>

Rožajac osumnjičen za trgovinu organima: Neki ga slave, neki ga kunu >>>

Istraživači su otkrili i da je čak tri odsto stranica dobilo ponudu za prodaju bubrega.

Istraživanje je započeto početkom novembra 2011. godine, a Facebook je 01. maja 2012. objavio inicijativu za donaciju organa koja korisnicima omogućava da objave svoj status kao donora organa i na taj način obavijeste svoje prijatelje da su se prijavili u registar onih koji će donirati svoje organe nakon smrti.

Bonus video: