Nova društvena mreža odvlači ljude sa interneta u stvarni život

Dok vas Facebook i Twitter drže na internetu, mi vas odvlačimo od ekrana i pružamo prilike da učite i radite nove stvari po dostupnim cijenama kroz aktivnosti koje vode lokalni znalci
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2012. 09:50h

Osnivači Lifecrowd, nove društvene mreže, nadaju se da će ljude od njihovih kompjutera odvući u stvarni svijet. Ta mreža organizuje različite događaje, kao što su sportski susreti ili kursevi kuvanja, i podstiče ljude da dođu, druže se i stvaraju nova prijateljstva, prenosi Glas Amerike.

Ova kalifornijska društvena mreža posebno bira zbivanja koja se sviđaju onima dvadesetih i tridesetih godina koji tragaju za zabavnim novim iskustvima. Grupe su male, tipično sa šest do osam ljudi. Cijene su takođe niske, većina događanja košta od 10 do 30 dolara po osobi. Susreti u San Francisku uglavnom ciljaju na one koje zanimaju umjetnost, cvijeće i baštovanstvo, kuvanje za gurmane, dok je Los Anđeles više orijentisan ka atletskim zbivanjima.

"Lifecrowd je tržište društvenih aktivnosti. Dok vas Facebook i Twitter drže na internetu, mi vas odvlačimo od ekrana i pružamo prilike da učite i radite nove stvari po dostupnim cijenama kroz aktivnosti koje vode lokalni znalci", kaže Laki Vajt, koja vodi Lifecrowd San Francisko.

Iako postoji online komponenta sa profilom i fotografijama, kao i mogućnost prijavljivanja na mrežu kroz Facebook, naglasak se stavlja na to da se online okruženje koristi za pristup zabavnim aktivnostima u stvarnom svijetu.

Lifecrowd konkuriše nekim daleko većim igračima na planu društvenog okupljanja, ali ga neke ključne karakteristike izdvajaju od divova kao što su Meetup i Groupon.

"Entuzijasti jednostavno odu na sajt, pogledaju što se nudi od planiranih zbivanja i rezervišu sebi mjesto u jednom ili više događaja. I sami korisnici mogu da organizuju neki događaj; mi pregledamo predlog i, ako treba, i pomognemo da izgleda još privlačnije", kaže Vajt.

Na jednom od redovitih kurseva kuvanja, koje drži Doug Mead, demonstracije su kombinovane sa grupnim aktivnostima, tako da svi zajedno pripremaju margarite, salsu...

"Živim u San Francisku oko godinu dana i još uvijek pokušavam da upoznam nove ljude. Ovo je sjajan način da se to uradi zajedno s aktivnošću koja me zanima"

"Živim u San Francisku oko godinu dana i još uvijek pokušavam da upoznam nove ljude. Ovo je sjajan način da se to uradi zajedno s aktivnošću koja me zanima."

Kroz Lifecrowd se može saznati i o događanjima koje organizuje neko drugi, recimo, veče društvenih igara u lokalnom baru. Na licu mjesta, učesnici se povežu u takmičarske parove i takmiče... odličan način za upoznavanje novog prijatelja.

Organizator jednog takvog susreta Stiven Kan vjeruje da su kompjuteri i pametni telefoni udaljili ljude predaleko od stvarnih prijateljstava.

"Pokužavamo da ljude odvučemo od njihovih kompjutera; vjerujemo da su previše vezani uz njih. Mi smo ustvari staromodni, ja se još sjećam kako je to bilo prije mobilnih telefona i interneta. Dakle, pokušavamo da ljude podsjetimo da postoji život izvan interneta i telefona."

Bonus video: