Nvidija predstavila Kai, uskoro jeftiniji Android tableti

Nvidija ne planira da se uključi u proizvodnju i prodaju svojih tableta, samo da ponudi jeftinu osnovu sa referentnim dizajnom u cilju snižavanja konačne cijene
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2012. 11:00h

Iako skoro svi značajniji proizvođači imaju u ponudi po nekoliko modela, tableti zasnovani na Android operativnom sistemu još uvijek ne uspijevaju da ozbiljno pariraju Appleovom iPadu kada je prodaja u pitanju.

Visoka cijena izrade, velika ponuda, razne dimenzije ekrana, starije verzije Androida koje nisu prilagođene tabletima stvaraju dodatnu konfuziju kupcima koji se u cijeloj zbrci radije odlučuju za iPad.

Situacija se dodatno komplikuje po Google i Android jer se uskoro očekuju prvi tableti sa novim Windows 8 OS, za koje analitičari smatraju da bi, prije svega, trebalo da ugrozeprodaju Android tableta i potisnu ih na treće mjesto po zastupljenosti.

U kompaniji Nvidia smatraju da problem donekle može biti ublažen jeftinijim uređajima. Nvidia je zato predstavila platformu Kai, zasnovanu na novom četvorojezgernom Tegra 3 čipu po cijeni 199 dolara.

Nvidijin direktor Rob Csongera kaže da ta kompanija ne planira da se uključi u proizvodnju i prodaju svojih tableta, nego da ponudi ostalima jeftinu osnovu sa referentnim dizajnom u cilju snižavanja konačne cijene. On napominje da će proizvođači konačno moći da ponude tablete bazirane na Androidu 4.0 (Ice Cream Sandwich), visokih performansi i prihvatljive cijene.

Nvidia je već ranije uspostavila saradnju s Asusom na jeftinom 7 inčnom Tegra 3 tabletu, koji bi trebalo da košta oko 250 dolara.

Bonus video: