Ne klikajte na sumnjive linkove: Opasan virus vreba na Facebooku

Putem ovog virusa se može preuzeti kontrola nad računarima što napadaču omogućava da ukrade informacije poput podataka o bankovnim računima
59 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2012. 13:24h

Korisnicima Facebook društvene mreže prijeti opasan virus koji se širi putem chata, upozorili su iz kompanije Trend Micro.

Facebook izgubio 13 milijardi dolara na berzi, kupovalo se i u Srbiji >>>

TM upozorava korisnike da pripaze ako od prijatelja dobiju poruku putem chata u kojoj se nalazi link na neke nepoznate stranice – klikom na taj link aktiviraće se preuzimanje virusa što će zaraziti korisnikom računar.

Virus onesposobljava i uklanja antivirusni program koji je instaliran na računaru i na njega skida maliciozan softver koji može dodatno da našteti računaru i obriše neke fajlove sa računara.

U Trend Micru kažu se putem ovog virusa može preuzeti kontrola nad računarima što napadaču omogućava da ukrade informacije poput podataka o bankovnim računima.

Podaci mogu biti iskorišteni i kao tzv. zombi računari, te upotrijebljeni u DDoS hakerskim napadima na internet stranice.

U ovoj kompaniji upozoravaju da se ovaj virus ne širi samo putem Facebooka, već i putem drugih instant messaging programa pa, bez obzira kojim se programima i servisima za komunikaciju služite, pripazite na poruke koje vam (navodno) šalju prijatelji. Ne klikajte na sumnjive linkove.

Galerija

Bonus video: