Prazna baterija nasred ulice? Ne brinite, stižu punjači za koje vam ne treba struja

Više proizvođača radi na razvoju punjača koji ne moraju biti priključeni na izvor električne energije
169 pregleda 4 komentar(a)
baterija, punjač, Foto: Shutterstock.com
baterija, punjač, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.05.2012. 12:46h

Kada idete na put, za vaše pametne uređaje vam je na raspolaganju ogroman broj aplikacija, za gotovo sve što vam padne na pamet, ali postoji, nažalost, jedan problem koji izgleda nerješiv u nekim situacijama - kako napuniti praznu bateriju telefona ili drugog mobilnog uređaja?

Već se radi na razvoju punjača koji ne moraju biti priključeni na izvor električne energije, što ih čini praktičnim za situacije u kojima je važno hitno napuniti baterije i završiti započete telefonske razgovore ili posao započet na računaru.

Da bi dobili jedan takav punjač, korisnici će, piše BBC, morati da sačekaju do jeseni, za kada je najavljeno da će biti dostupan proizvod jednog američkog proizvođača.

Brookstone je najavio da će mikro USB punjač koji će imati dovoljno električne energije da 10 do 14 puta napuni baterije vašeg iPhone ili drugog pametnog telefona imati tokom jeseni.

Nakon što bude potrošen, uređaj će biti moguće dopuniti, što će korisnika koštati nekoliko dolara. Brookstone navodi da će taj punjač biti dostupan za Apple uređaje i uređaje koji rade na Androidu, kao i bilo koji drugi uređaj koji ima mikro USB ulaz. Ime proizvoda i njegova cijena biće saopšteni tek kasnije ove godine.

I nekoliko drugih kompanija je najavilo razvoj punjača za mobilne uređaje, a među njima je jedan koji omogućava punjenje alkalnih baterija. Alkalne baterije se mogu naći u bilo kojoj trgovini, čak i na kioscima. Nedavno je Energizer firma pokrenula liniju prenosnih punjača koji rade na AA baterijama. Jedan od njegovih proizvoda, Instant punjač, ​​troši samo tri AA baterije da bi napunio baterije pametnog telefona. Punjač dolazi u dvije verzije - jedna za iPhone i jedna za uređaja sa USB ulazom, uključujući većinu Android pametnih telefona i Amazon Kindle uređaja. Instant punjači rade jednako brzo kao i tradicionalni i biće dostupni u SAD-u ove jeseni.

Tu su i solarna energija i fensi torbe

Na tržištu je dostupno više solarnih punjača. Jedan od njih, sCharger-5 kompanije Suntactic, za oko pet sati punjenja na suncu može da apsorbuje dovoljno sunčeve ili vještačke svjetlosti da napuni baterije vašeg mobilnog uređaja.

Za svoju jesenju kolekciju, britanski dizajner Ričard Nikol priprema glamuroznu torbu koja omogućava diskretno punjenje baterija pametnih telefona ili tableta. Torba ima punjač koji radi na principu na kojem radi većina punjivih električnih četkica za zube. Lampica kojia visi sa jedne strane torbe omogućiće korisniku da u svakom trenutku zna koliki je nivo energije baterije, piše BBC.

Bonus video: