1,4 miliona dolara iz Silicijumske doline za osječki "Facebook za krave"

Farmeron daje informacije o tome koliko krave proizvode mlijeka, podatke o zdravstvenom stanju grla, težini, reprodukciji...
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2012. 13:00h

Matija Kopić iz Osijeka i njegov tim, dobili su investiciju od 1,4 miliona dolara od ulagača iz Silicijumske doline za projekat Farmeron, koji omogućava smanjivanje troškova u poljoprivrednoj proizvodnjii.

Njihov "Google Analytics za farme" je aplikacija koja velikim poljoprivrednim pogonima omogućava da jednostavno prate njihovu stoku.

Farmeron je prvo oduševio učesnike Mini Seedcampa u Ljubljani prošle godine, a u septembru je osječke pokretače u Silicijumsku dolinu doveo američki startup inkubator 500 Startups, piše Netokracija.com.

Matija Kopić je rođen i odrastao na farmi u Hrvatskoj. Tokom studija je shvatio koliko je vremena njegov otac gubio vremena na dobijanje određenih podataka sa farme. Zahvaljujući njegovoj aplikaciji, poljoprivrednici dobijaju podatke u realnom vremenu, kao što je informacija o tome koliko na primjer njihove krave proizvode mlijeka, podatke o zdravstvenom stanju grla, težini, reprodukciji...

Podaci se prikazuju u formi grafika i dijagrama.

"Farmeron pomaže poljoprivrednicima da prikupe podatke iz različitih izvora o njihovoj farmi. Podaci su obično dostupni, samo ih treba prikupiti i analizirati", kaže Kopić za Forbes.

On je posjetio broje farme u Evropi kako bi došao do informacija o tome šta je farmerima potrebno. Od osnivanja, Farmeron je prerastao u aplikaciju koju mogu da koriste i farme širom svijeta. Uz pomoć aplikacije troškovi praćenja podataka o proizvodnji im se smanjuju za 60 odsto. Od novembra prošle godine tu aplikaciju koristi više od 450 farmi u 14 zemalja.

Li Hauer iz NextView Venturesa, jednog od investitotra, navodi kako Farmeron izgleda kao neobična investicija, ali dodaje da su poljoprivreda i prehrana jedne od najvažnijih svjetskih industrija. On je kazao da na svijetu ima preko 164 miliona farmi sa pristupom internetu, a proizvodnja poljoprivrednih proizvoda mora da zadovolji 7 milijardi ljudi.

Dobijenu investiciju Farmeron će iskoristiti za zapošljavanje novih članova tima u SAD-u i Evropi, ali i u Osijeku. Oni bi trebalo da pomognu u vođenju tog startupa, ali i prodaji, te podršci postojećim klijentima.

Bonus video: