I Facebook otvara trgovinu za aplikacije

Facebook trgovina aplikacijama nije isključiva kada su platforme i uređaji u pitanju, pa će se u njoj naći i aplikacije za Appleov operativni sistem iOS, i za Googleov Android
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2012. 09:11h

Najpopularnija društvena mreža na internetu, Facebook, ide stopama Applea i Googlea - ta mreža sa više od 900 miliona korisnika, predstavila je App Center, svoju online trgovinu aplikacijama.

Facebook trgovina aplikacijama nije isključiva kada su platforme i uređaji u pitanju, pa će se u njoj naći i aplikacije za Appleov operativni sistem iOS, i za Googleov Android.

"App Center će postati novo, centralno mjesto za pronalaženje sjajnih aplikacija", navodi se u Facebookovom saopštenju objavljenom u srijedu.

Otvaranjem trgovine, Facebook više neće nuditi samo besplatne, već i aplikacije koje se plaćaju. Developeri su na Facebooku dosad mogli da zarade prodajom unutar aplikacija, na primjer, virtuelnom prodajom određenih predmeta za pravi novac, a sada imaju priliku da zarade i prodajom samih aplikacija.

Facebook ih je odmah pozvao da kreiraju stranice sa detaljima i fotografijama aplikacija, što je preduslov da bi se aplikacija našla u Facebook trgovini.

Pokretanje trgovine dolazi uoči Facebookove inicijalne javne ponude (IPO), odnosno prvog izlistavanja dionica na Njujorškoj berzi koje je zakazano za 18. maj.

Početna cijena određena je za iznos od 28 do 35 dolara po dionici, čime je kompanija svoju vrijednost procijenila na od 85 do 95 milijardi dolara.

Facebook trgovina aplikacijama će biti dostuna u narednih nekoliko dana na iOS i Android uređajima koji u sebi imaju instaliranu Facebook aplikaciju.

Bonus video: