Jeste li čitali uslove korištenja za Google Drive?

U uslovima korištenja servisa, Google navodi da preuzima sva moguća prava nad fajlovima koje korisnici skladište na njihovim serverima
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2012. 07:59h

Internet gigant kompanija Google nedavno je pokrenula servis Google Drive, koji nudi mogućnost skladištenja podataka na internetu kao i neki servisi koji su ranije startovali, kao što je Dropbox. Dok neki daju prednost Googleovom proizvodu, ima i onih koji kažu da je pametnije ostati vjeran Dropboxu.

Nikola Krajačić, bloger na Domain.me, navodi da bi trebalo imati na umu ono što se najčešće uzima zdravo za gotovo, a to su uslovi korištenja usluge.

Kada uploadujete svoja dokumenta na nečije servere, postavlja se pitanje čija su ta dokumenta? Da li bi vlasnici servera smjeli da ih otvaraju, čitaju, pregledaju? Koja prava imaju vlasnici servera nad vašim dokumentima? Ta pitanja su, podsjeća Krajačić, regulisana Uslovima korištenja koje korisnici prihvataju kada počnu da koriste Google Drive, Dropbox ili bilo koju drugu uslugu hostinga u oblaku.

Poznato je, navodi Krajačić, da Google korisničke podatke koje dobija (e-mail, RSS, društvena aktivnost...) koristi za kreiranje ciljanog marketinga. Da li će to isto učiniti i sa fajlovima koje korisnici skladište na njihovim serverima u okviru usluge Google Drive? Krajačić napominje da je to, sudeći prema sadržaju teksta Uslova korištenja, sasvim moguće.

U Uslovima korištenja Google navodi da onog trenutka kada korisnik uploaduje ili na drugi način dostavi svoje sadržaje Google Driveu, daje Googleu (i onima sa kojima kompaija radi) pravo na korištenje, reprodukovanje, mijenjanje sadržaja, njihovo prijagođavanje (prevod i slične promjene koje bi sadržaje, kako Google navodi, učinile boljim u smislu njihove predstavke kroz druge Google servise). Osim toga, Google navodi da ima pravo na objavljivanje, javno izvođenje, prikazivanje i distribuciju skladištenog sadržaja.

I dok Google izričito preuzima sva moguća prava nad fajlovima koje korisnici skladište na njihovim serverima, Dropbox uslovima korištenja traži dozvolu od korisnika za tako nešto, u cilju poboljšanja načina pružanja servisa.

Kada jednom odlučite čija vam pravila korištenja više odgovaraju, bacite pogled i na karakteristike samih servisa. Na lokaciji Ancom.co.rs objavljena je uporedna tabela ova dva proizvoda:

google drive

dropbox

BESPLATAN prostor za skladištenje:

5GB

2GB

Javno dijeljenje fajlova (FILE SHARING):

Da

Da

Otvaranje različitih tipova fajlova unutar browsera:

Otvara preko 30 tipova fajlova, uključujući i Photoshop, čak i ako nemate ovaj softver instaliran na lokalnom računaru!

Pregled fajlova unutar web galerije.

OCR skeniranje slika radi detektovanja teksta

Da, Google Drive ima ovu opciju! Ovo u praksi znači da skenira tekst u slikama i uključuje ga u pretragu.

Ne

DRAG&DROP funkcija

Da

Da

Ugrađeni editor dokumenata iz MS Office paketa unutar browsera

Da

Ne

Podrška za Android

Da

Da

Cijena za EXTRA prostor na disku uz mesečnu pretplatu

$2.49/mjesečno za 25GB dodatnog prostora

$4.99//mjesečno za 100GB dodatnog prostora

$9.99/mjesečno za 50GB dodatnog prostora

$19.99/mjesečno za 100GB dodatnog prostora

Servis koristi mnoštvo postojećih aplikacija

Još uvijek NE

Da! Na stotine programera kreiralo je aplikacije koje koriste prednosti Dropbox servisa.

Podrška za skladištenje podataka u različitim folderima

Ne

Ne

MEDIA STREAMING

Ne

Da

Bonus video: