Han: Proširenje na Zapadni Balkan prioritet, nije realan istovremeni ulazak u EU

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je da Crna Gora ima ambiciozne planove za period austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom, te da svoje ambicije bazira i na ocjenama iz najnovijeg dokumenta Evropske komisije (EK)
117 pregleda 8 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Twitter/Vlada Crne Gore
Johanes Han, Foto: Twitter/Vlada Crne Gore
Ažurirano: 19.11.2018. 10:15h

Proširenje na Zapadni Balkan je jedan od prioriteta Evropske unije (EU), poručio je danas evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han na konferencija za medije u Beču nakon sastanka sa liderima zemalja Zapadnog Balkana.

"Svaka država biće tretirana zasebno - prema postignućima. Nije realan istovremeni ulazak u EU, ali svih šest država ima evropsku perspektivu". istakao je Han.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je da Crna Gora ima ambiciozne planove za period austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom, te da svoje ambicije bazira i na ocjenama iz najnovijeg dokumenta Evropske komisije (EK).

"Kao što zanate Crna Gora ima ambiciju da napreduje za vrijeme austrijskog predsjedavanja. Optimizam baziramo i na osnovu ocjena iz najnovijeg dokumenta Evropske komisije o vladavini prava koji pokazuje balansiranu i time realnu sliku napora koje Crna Gora kontinurano ulaže u sprovođenju reformi u okviru pregovaračkog procesa. Uvjeren sam da će Austrija i zemlje Evropske unije objektivno procijeniti naše rezultate", rekao je Marković na konferenciji za medije održanoj nakon radnog doručka i sastanaka lidera država Zapadnog Balkana sa austrijskim kancelarom i komesarima EU.

Premijer se zahvalio austrijskom kancelaru i komesarima EU na sastancima ocijenivši ih pozitivnim i inspirativnim.

"Bio je to inspirativan i pozitivan sastanak. Drago mi je da sam jutrios bio i sa komesarom Hanom i komesarkom Gabrijel radi nastavka važnih diskusija za region. Za nas je bilo važno da čujemo palnove Austrje do kraja predsjedavanja ali i da mi prezentujrmo svoje planove i ambicije", rekao je Marković.

Marković boravi u radnoj posjeti Austriji, gdje će učestvovati na Bečkom ekonomskom forumu.

Kurc je poručio na konferenciji za medije da će Austrija, do kraja predsjedavanja EU imati, kada je riječ o našem regionu, tri fokusa: Put regiona ka EU, neophodnu regionalnu saradnju i rješavanje bilateralnih sukoba u regionu.

Komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel je poručila liderima Zapadnog Balkana da mogu računati na podršku EU i da će EK nastaviti da ulaže u talentovane ljude u regionu.

"Digitalna agenda za Zapadni Balkan je naš cilj. Na nama je da nastavimo ovaj proces", poručila je Gabrijel.

Iz Vlade Crne Gore su saopštili da su predsjednici vlada svih država Zapadnog Balkana ocijenili posebno važnim to što Austrija kao predsjedavajuća EU insistira na agendi proširenja.

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila se domaćinu, austrijskom kancelaru na radu na integracijama u regionu i što na evropskoj agendi drži politiku proširenja EU.

"Srbija je snažno posvećena EU agendi. Na regionalnom planu, agenda povezivanja je prioritet za Srbiju", poručila je Brnabić.

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenio je da jačanje saradnje sa EU doprinosi daljem razvoju Zapadnog Balkana i rekao da posebno ističe važnim to što vrata EU ostaju otvorena.

Premijer Albanije Edi Rama je rekao da se region suočava sa izazovima u saradnji, dok je premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao da je njegova država ispunila sve uslove za ukidanje viza uključujuči i posljednji uslov – demarkaciju granice sa Crnom Gorom.

Kurc je danas u Beču je organizovao radni doručak za premijere zemalja Zapadnog Balkana.

Na radnom doručku su učestvovali predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, premijer Albanije Edi Rama, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i šef kosovske vlade Ramuš Haradinaj. Predsjednik Vlade Makedonije Zoran Zaev, koji je bio prethodno najavljen, otkazao je dolazak zbog unutrašnjopolitičkih problema.

Sastanku su prisustvovali i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han i za digitalnu privredu i digitalno društvo Marija Gabriel.

Kako je objavljeno na zvaničnom Tviter profilu Vlade Crne Gore, tema radnog doručka bila je evropska perspektiva Zapadnog Balkana, regionalna saradnja i bilateralna pitanja.

Bonus video: