Najmoćnija kamera na svijetu će imati 3,2 milijarde piksela

U Americi se pravi teleskop za koji kažu da će pružiti najbolji, najdublji i najbrži pogled na noćno nebo
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2012. 16:19h

Ogroman uređaj od 3,2 milijarde piksela će pružiti najbolji pogled na noćno nebo do sada. Kamera će svaku noć snimati mnoštvo fotografija superiornog kvaliteta.

U Americi se pravi teleskop za koji kažu da će pružiti najbolji, najdublji i najbrži pogled na noćno nebo. Izjave možda i nisu pretjerane ako se uzme u obzir da će kamera od 3,2 milijarde piksela posmatrati vidljivo nebo svake sedmice i stvarati nevjerovatnu javnu arhivu podataka – oko šest miliona gigabajta svake godine.Fotografije će pomoći pri odgovaranju na neka bitna pitanja o prirodi tamne energije i tamne materije i pri istraživanju asteroida koji se nalaze blizu zemlje, objekata u Kuiperovom pojasu, strukture galaksije i mnogih drugi grana astronomije i fizike.

''Sa svojih 189 senzora i više od tri tone komponenti ovo će biti jedan veoma kompleksan instrument'', rekla je Nadine Kurita, menadžerka projekta.Ukoliko sve bude išlo prema planu, konstrukcija teleskopa će početi 2014. godine. Preliminarni radovi su već počeli. Teleskop će biti postavljen u Čileu.

Bonus video: