Pet najvećih internet prijetnji današnjice

"Ako bi sajber kriminalci odlučili da napadnu elektrane, to bi moglo dovesti do potpunog mraka cijelih država. A tome se ne može stati ukraj"
210 pregleda 0 komentar(a)
kompjuter, virus, Foto: Shutterstock.com
kompjuter, virus, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.04.2012. 10:21h

Kompjuterski virusi su od ranije poznata prijetnja vašim kompjuterima. Ipak, i oni su tokom posljednjih godina postali složeniji, a sajber kriminalcima nije dovoljno samo da ukradu nečije podatke, piše BBC.

Sajber prijetnje su pokazale svoj pravi potencijal kada je Stuxnet virus ciljano pogodio iransku infrastrukturu 2010. godine, u pokušaju da ugrozi tamnošnji program obogaćivanja uranijuma.

Računari postaju sve više dio naše svakodnevice, a taj trend prati i trend novih prijetnji, među kojima je njih pet koje se odvajaju, kazao je na ovogodišnjoj Counter Terror konferenciji u Londonu, Eugen Kasperski, osnivač i izvršni direktor kompanije za računarsku bezbjednost Kaspersky Labs.

Pomračenje

Kao prvu prijetnju, Kasperski vidi sajber ratove - prošle sedmice, Iran je ugasio ključna naftna postrojenja nakon što su njihovi računari pretrpjeli napade zlonamjernim kodom.

Eugen Kasperski kaže da je ozbiljno zabrinut za budućnost našeg svijeta.

Ako bi sajber kriminalci odlučili da napadnu elektrane, to bi moglo dovesti do potpunog mraka cijelih država

"Ako bi sajber kriminalci odlučili da napadnu elektrane, to bi moglo dovesti do potpunog mraka cijelih država", kazao je Kasperski, dodajući da ne postoji način da se tome stane ukraj".

"Moguće je da računarski crv ne nađe ciljanu žrtvu, ali budući da su mnoge od njih dizajnirane na sličan način i često koriste i slične sisteme, svaka od njih širom svijeta bi lako mogla biti meta".

Ako bi se to dogodilo, upozorava Kasperski, vratili bismo se 200 godina nazad, u vrijeme kada nije bilo struje.

Međunarodna saradnja i ugovori o upotrebi sajber oružja, slično kao kod upotrebe nuklearnog i biološkog oružja, bi mogli da spriječe takve napade. Mnoge vlade su svjesne i priznaju da postoje stvarne prijetnje.

Lion Paneta, iz američkog ministarstva odbrane u januaru je kazao da postoji realna mogućnost da u sajber napadu bude ugrožena i srušena njihova mreža, da bude paralizovan njihov finansijski sistem..."

Manipulacija

Druga ozbiljna sajber prijetnja je upotreba društvenih mreža u cilju manipulacije javnosi.

"Tokom Drugog svjetskog rata iz aviona su bacani propagandni leci iznad neprijateljskih teritorija, Isto se danas dešava sa društvenim mrežama", upozorava Kasperski.

Posljednjih mjeseci, na primjer, čule su se glasine o mogućem udaru na blogere u Kini, a bilo je izvještaja koji su govorili o tome kako je na ulicama Pekinga bilo pucnjave i tenkova.

"Nije bilo tenkova, to je sve laž" kaže Kaspersk, koji se u to vrijeme našao u Kini.

"Ali, ako takvu informaciju objavljuje neko od autoriteta gdje milioni mogu da je čuju, onda to može da stvori paniku među ljudima".

Društvene mreže su odigrale ključnu ulogu u koordiniranju protesta tokom prošlogodišnjeg arapskog proljeća.

Web djeca

Treća opasnost u web svijetu na koju upozorava Kasperski je način na koji će se internet generacija baviti politikom.

Današnja djeca odrastaju u digitalnom svijetu, ali u nekom trenutku oni će biti odrasle osobe i moraće da glasaju.

"Ako ne bude postojao on-line sistem glasanja, ta djeca će odbiti da odu na fizičku lokaciju gdje se glasa.

To bi, kaže Kasperski, moglo da sruši cio demokratski sistem.

"Dakle, nedostatak dobro etabliranih on-line glasačkih sistema je stvarna prijetnja demokratskim zemljama zapadnog svijeta".

Pametni telefoni - nova meta

Sajber kriminal je godinama bio briga korisnika računara. Odnedavno, ta prijetnja se raširila i na pametne telefone.

Ne postoji računar koji je siguran od virusa. Sajber kriminalci svakog dana zaraze na hiljade računarskih sistema širom svijeta.

Iako mnogi vjeruju da su Apple Mac računari imuni na ovakve "infekcije", samo ovog mjeseca više od 600.000 Apple računara je zaraženo trojanom.

"Procjenjujemo da kriminalci koji ciljaju na mobilne telefone zarade od $ 1.000 do $ 5.000 po danu po osobi," kaže g. Kaspersky.

U decembru je Kaspersky Labs otkrio novih 1.000 trojanaca za mobilne telefone. To je više od svih virusa za pametne telefone registrovanih osam godina ranije

"Kriminalci inficiraju mobilne telefone SMS trojancima koji šalju kratke tekstove na broj koji nije besplatan i on je aktivan sve dok se račun žrtve ne isprazni".

Prosječna osoba nema mnogo novaca na računu, kaže Kasperski, ali ako napadnete stotine hiljada telefona, onda je to mnogo novca.

Ova vrste prijetne u velikom porastu. U decembru je Kaspersky Labs otkrio novih 1.000 trojanaca za mobilne telefone. To je više od svih virusa za pametne telefone registrovanih osam godina ranije.

Da bi izbjegli da ostanu bez novca na računu, korisnici pametnih telefona bi trebalo da instaliraju sigurnosti sistem na svoje uređaje.

Cyber ​​rat mogao bi biti najveća prijetnja prema cyber svijet

Konačno, tu je problem da naša privatnost nestaje, kaže gospodin Kaspersky.

Privatnost

"Privatnost danas ne postoji. Kamere su svuda, postoji Google Street View...", kaže Kasperski, dodajući da su tu, osim toga, i kompanije na internetu koje traže mnogo ličnih podataka, često i nepotrebnih.

Kasperski poziva vlade da regulišu koliko informacija kompanije mogu da traže od svojih korisnika.

"Nije to samo opasno za korisnika lično, čitav jedan narod može postati talac", kaže on.

"Ako imate podatke o milion britanskih državljana, da li bi oni mogli biti upotrijebljeni protiv Velike Britanije?", pita Kasperski.

Bonus video: