Ubuntu 12.04. sjutra i među crnogorskim korisnicima

Novi Ubuntu je kao i prethodni baziran na Debian Linuxu, Kernel verzija je 3.2.6, a ispod novog Unitya se nalazi Gnome 3.3.20. Znači, mnogo novina na jednom mjestu
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2012. 07:48h

Konačno smo našli malo vremena da probamo novi pre-release, odnosno Beta2 verziju novog Ubuntu 12.04 LTS. Ovo LTS je skraćeno od Long Term Support i znači da je u pitanju jedna od glavnih izdanja sa produženom podrškom. LTS verzije izlaze svake dvije godine. Važnost LTS verzija se ogleda i u tome što je fokus da se napravi što stabilnija distribucija sistema, koja na neki način i definiše strategiju i usmjerenje za naredni period.

Novi Ubuntu je kao i prethodni baziran na Debian Linuxu, Kernel verzija je 3.2.6, a ispod novog Unitya se nalazi Gnome 3.3.20. Znači, mnogo novina na jednom mjestu, ali se čini da idemo u pravom smjeru.

Novi horizonti: biznis desktop

Novina je da će podrška za 12.04 LTS biti 5 godina i za dektop i za server verziju. Ovo donekle ukazuje na strategiju Canonicala da prodre u poslovno okruženje. Još jedna novina koja ukazuje na to jeste da Ubuntu u 12.04 LTS verziji nudi i Business Desktop Remix, znači desktop verziju koja ima kombinaciju aplikacija usmjerenu na korišćenje personalnih računara u poslovnom okruženju. Umjesto nekih programa za multimediju, biznis desktop će imati preinstaliran VMware View klijent, Javu, i još poneke programe potrebne u poslovnom okruženju. Ne treba naravno zaboraviti, da se svi vaši omiljeni programi mogu lako pronaći i instaliratu putem Ubuntu Software centra.

Instalacija

Preuzeli smo CD ISO fajl, snimili ga na CD i započeli instalaciju. Sve je prošlo vrlo glatko. Jedna stvar koja se može konstatovati kako za Ubuntu tako i za ostale glavne Linux distribucije je da vam je za instalaciju dovoljno znanje da kucate po tastaturi, i da stavite CD u kompjuter. Ne morate biti nikakav IT stručnjak ili guru. Već duže vremena smo ubeđeni da je instalacija Linuxa lakša nego instalacija Windowsa po svim pitanjima. Instalacija pod VirtualBoxom je takođe prošla bez ikakvih problema.

Pogled na desktop

Ono što je možda najvažnije iskustvo sa testiranjem 12.04 LTS je da nismo imali skoro nikakvih problema ni u procesu instalacije, niti u pogled u ”osjećaja” prilikom koriščenja. Unity grafičko okruženje ostavlja utisak da je daleko završenije nego u verzijama 11.10 i 11.04. Takođe, i osjećaj brzine je ponovo tu. Ubuntu Unity izgleda puno bolje, i lakše ga je konfigurisati, ali i dalje postoje neke “pojedinosti” koje ne doduše ometaju upotrebljivost. Primjer je recimo program za kancelarijsko poslovanje LibreOffice 3.5 čiji meniji se i dalje nalaze unutar LibreOffice aplikacija, a ne na gornjoj lajsni kao u Firefoxu na primjer.

GIMP je ponovo tu, Thunderbird je zamijenio Evolution, i Rhytmbox je zamijenio Banshee. Suština je da koje god bile vaše omiljene aplikacije, vrlo se lako ovaj izbor može promijeniti odlaskom u Ubuntu Software centar. Ukoliko želite da sklonite Thunderbird i dodate Evolution, to se može uraditi za nekoliko minuta. Takođe, pretraživanje i dodavanje aplikacija, ima ih na raspolaganju na hiljade, je vrlo jednostavno i elegantno.

Ubuntu 12.04 LTS ima daleko bolju integraciju i mrežno okruženje. To je jedan od velikih pluseva i puno će ljudi koji koriste više računara kod kuće ili na poslu osjetiti prednosti toga. Integracija sa Windows grupama, shareovima, PDC-ovima, Active direktorijumima, NFS, bi trebalo da ide veoma glatko. Ovaj dio će biti od velikog interesa i za buduće biznis desktop korisnike.

Ubuntu One

Ubuntu dolazi i sa poboljšanom verzijom Ubuntu One. Dobijate 5GB besplatnog “oblak” prostora. Ovaj prostor se na vašem desktopu vidi kao folder čiji se sadržaj automatski sinhronizuje i čuva. Ukoliko vam treba više prostora od 5GB možete ih zakupiti. Vrlo pozitivna novina je da je Ubuntu One sada podržan i na Windowsu tako da vam omogućava i laku razmjenu fajlova između Ubuntu i Windows kompjutera.

Za sve koji preferiraju servise tipa DropBox, da kažem da bez problema radi na Ubuntu desktopu i da se vrlo lako instalira.

Probajte

Bez sumnje, 12.04 LTS će biti jedno od najuzbuljivijih Ubuntu izdanja. Ja bih preporučio svima da sačekaju 26. april, i možda čak da sačekaju mjesec-dva poslije toga da se “očiste” sve dječije bolesti. Ubuntu 12.04 ima velike šanse da napravi zavidan skok u procentu Linuxa na desktop kompjuterima, kako u našim kućama, tako i u kancelarijama. Definitivno ga vrijedi pogledati i razmotriti.

Da kažemo i to da je veoma bitno, posebno za zemlje na prostorima bivše Jugoslavije, da daju šansu Open sorceu i Linuxu. Apsolutno nema nijednog razloga da budemo “lideri” u korišćenju piratskog softvera kada nam na raspolaganju stoji vrlo kvalitetan, besplatan, i legalan izbor. U pitanju je samo (ne)obaviještenost koju moramo prevazići.

Doček nove verzije

Ubuntu Zajednica uz podršku Centra informacionih sistema (CIS) Univerziteta Crne Gore organizuje doček nove 12.04 verzije. Ovaj događaj je sinhronizovan sa globalnim Ubuntu Release Party događajem koje se paralelno održava u cijelom svijetu. Prezentacija i doček su planirani za 26. april, u 17 časova u prostorijama CIS-a u zgradi Rektorata. Nadamo se uspješnom nastavku popularizacije Linuxa i slobodnog softvera u Crnoj Gori. Pozivamo vas da pratite vijesti i najave dešavanja na sajtu Zajednice.

Bonus video: