Produžen pritvor Ćatoviću

Vrhovni sud je donio takvu odluku jer istraga još nije završena, a postoji osnovana sumnja da je Ćatović izvršio teško ubistvo u pokušaju, za koje je Krivični zakonik propisao kaznu od najmanje deset godina zatvora
224 pregleda 0 komentar(a)
zatvor, Foto: Shutterstock
zatvor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.11.2018. 11:18h

Vrhovni sud Crne Gore produžio je pritvor Bjelopoljcu Elvisu Ćatoviću, koji je u pucnjavi polovinom avgusta u Potkrajcima kod Bijelog Polja ubio Željka Pavkova iz Srbobrana i teško ranio Ljubomira Lazića iz Zemuna.

Prema tadašnjim nezvaničnim saznanjima "Vijesti" Ćatović je u samodbrani ispalio nekoliko hitaca u srbijanske državljanine Pavkova i Lazića, koji su ga prethodno pratili do bjelopoljskog sela Potkrajci sa ciljem da ga liše života. I Ćatović je ranjen u pucnjavi, ali je uspio da pobjegne sa mjesta nesreće.

Vijeće Vrhovnog suda, kojim je predsjedavala sutkinja Stanka Vučinić, prihvatilo je 12. novembra predlog bjelopoljskog Višeg državnog tužilaštva i produžilo pritvor Ćatoviću za tri mjeseca. Pritvor će, po rješenju tog Vijeća, sastavljenog od Vučinićeve, Miraša Radovića i Radula Kojovića, trajati do 14. februara naredne godine.

Sud je donio takvu odluku jer istraga još nije završena, a postoji osnovana sumnja da je Ćatović izvršio teško ubistvo u pokušaju, za koje je Krivični zakonik propisao kaznu od najmanje deset godina zatvora.

"Iz spisa predmeta proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni E.Ć. dana 13.08.2018. godine u neposrednoj blizini svoje porodične kuće u naselju Potkrajci, lišio života oštećenog Ž.P. i pokušao da liši života oštećenog Lj. L... Iz spisa predmeta proizilazi da istraga u dosadašnjem toku trajanja pritvora nije završena iz objektivnih razloga”, piše u rješenju Vrhovnog suda, u koje su “Vijesti” imale uvid.

U daljem toku istrage potrebno je od Forenzičkog centra u Danilovgradu pribaviti "izvještaje o vještačenju DNK, daktiloskopskom, balističkom i trasološkom vještačenju i hemijskoj analazi GSR čestica". U istrazi je još ostalo da se provjeri elektronska komunikacija za jedan telefonski broj I tri telefona, ali I da se izuzmu video snimci kamera sa tri objekta.

Ćatović je u pritvoru od 16. avgusta, tri dana nakon obračuna u Potkrajcima, dok je Lazić nakon dva mjeseca – 16. oktobra pušten na slobodu. Bjelopoljski Viši sud je ukinuo pritvor Laziću jer je istraga pokazala da je u međusobnoj razmjeni vatre ranjen s leđa.

Nakon žalbe bjelopoljskog Višeg tužilaštva, Apelacioni sud je mjesec dana kasnije prihvatio žalbu i ponovo odredio pritvor Laziću, ali on je do tada navodno već napustio zemlju i za njim intenzivno trenutno tragaju crnogorski istražni organi.

Bonus video: