Sergej Brin: Uspon Fejsbuka i pritisci vlada ugrožavaju internet

Osim od vlada i "ograničavajućih" kompanija u usponu, kao što su Apple i Facebook, otvorenom internetu je prijetnja i industrija zabave, koju guši borba protiv piraterije
73 pregleda 0 komentar(a)
Sergej Brin, Foto: Dailymail.co.uk
Sergej Brin, Foto: Dailymail.co.uk
Ažurirano: 16.04.2012. 12:03h

Suosnivač kompanije Google, Sergej Brin, je zabrinut za budućnost interneta. On je u intervjuu za Guardian kazao da su se sa svih strana i širom svijeta protiv otvorenog interneta urotile vrlo moćne sile.

Prema njegovim riječima, najveća prijetnja otvorenosti interneta je pritisak iz vlada, koje pokušavaju da kontrolišu protok informacija na internetu.

"Zabrinutiji sam za budućnost otvorenosti interneta nego ranije", kazao je on.

Ovaj milijarder je rekao i da njegov poslovni partner Lari Pejdž ne bi bio u stanju da stovri Google, ako internetom dominiraju Facebook i Apple. Po njemu je jednako opasan i monopol pojedinih kompanija, koje kontrolišu koji softver može biti objavljen na njihovim platformama.

"Morate da igrate po njihovim pravilima, koja su uz to jako restriktivna".

Grinov otvoren napad na kompanije u usponu, pored ostalih i Facebook, dolaze u vrijeme kad ta mreža doživljava eksplozivan rast i glavni je rival Googleu kada su društvene mreže u pitanju. Prošle godine je Google lansirao svoju mrežu Google+, ali do sada ima samo 90 miliona korisnika, u odnosu na Facebook koji ima 800 miliona.

Tu je i agresivna borba Google sa Appleom. Operativni sistemi te dvije kompanije, Android i iOS, su u stalnoj trci za sticanje popularnosti na rastućem tržištu pametnih telefona.

Prema riječima Brina, osim od vlada i "ograničavajućih" kompanija u usponu, otvorenom internetu je prijetnja i industrija zabave, koju guši borba protiv piraterije i lobiranja da se zakonima blokiraju stranice koje nude piratski materijal.

On je mišljenja da će korisnici uprkos svemu nastaviti da preuzimaju piratski materijal.

Brin je prije pet godina govorio da ne vjeruje da Kina ili bilo koja druga zemlja mogu djelotvorno i na duže staze da ograniče internet. Ispalo je da nije u pravu.

Android mobilna platforma te kompanije je sistem otvorenog koda, za razliku od Applea, koji je zatvoren i čija iOS platforma je namijenjena isključivo uređajima tog proizvođačima (iPhone, iPad, iPod Touch).

I Google je više puta bio kritikovan zbog privatnosti korisnika, pa je kompanije u februaru, 2012. objavila novu, jedinstvenu politiku zaštite privatnosti. Google je bio u posjedu velikog broja podataka o svojim korisnicima, i u obavezi je da ih s vremena na vrijeme dostavlja američkim vlastima.

Bonus video: