Lunohod 3

Rusija planira da pošalje na Mjesec automatski "lunohod"

Rusija planira da pošalje na Mjesec novi automatski lunohod, koji će tamo moći da radi nekoliko godina.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2012. 16:23h

Nije isključeno da će u budućnosti na Mjesecu biti postavljena ruska baza. Taj zadatak je postavila ruska akademija nauka u okviru istraživačkog programa, čije je izvršenje predviđeno do 2025. godine.

Naučnici su odlučili da je u prvom redu neophodno detaljno izučiti polarne oblasti Mjeseca - tamo je bio otkriven led. To znači da je moguće sprovođenje eksperimenata koji se tiču dobijanja vode, kiseonika i vodonika, uvjeren je novinar časopisa "Novosti kosmonautike" Igor Lisov.

Čovječanstvo na Zemlji, kao zatvoren sistem, ne može da traje vječno. To je prilično složen političko-filozofski problem. Bez izlaza iz sistema, bez novih osvajanja Mjeseca i Marsa - zapada se u ćorsokak.

Ruski "lunohod" već bio na Mjesecu

Godine 1959. sovjetska automatska međuplanetarna stanica dobila je prve slike suprotne strane Mjeseca. Nakon deset godina, let na Mjesec ostvarili su Amerikanci. Nakon još godinu dana, prvi sovjetski "lunohod" na daljinsko upravljanje "prošetao" se po površini Mjeseca.

Mjesec ne prestaje da zadivljuje naučnike. Na primjer, 70-ih godina prošlog vijeka su fotografije pejzaža južnog pola Mjeseca omogućile da se zaključi kako tamo postoje planine visine do deset kilometara, tačnije više od Mont Everesta.

Početak novog ruskog projekta vezanog za Mjesec biće 2015.godine. Tada će u pohod poletjeti dvije sonde - "Luna-resurs", koja će ispitivati južni pol Mjeseca, i "Luna-glob" predviđena za ispitivanje sjevernog pola.

"Lunohod 3" trebalo bi da počne misiju 2020. godine. Ova sonda će uzimati uzorke do dubine od dva metra. Lunohod će takođe učestvovati u tehnološkim i naučnim eksperimentima sa ekipama iz drugih zemalja - navodi Glas Rusije.

U završnoj fazi ekspedicije "Lunohod 3" će dostaviti obrasce zemljišta i pripremiti teren za spuštanje "Lunohoda 4". To će se dogoditi 2022.godine. Godinu dana nakon toga, na Mjesec će biti poslat kosmički aparat sa povratnom raketom, koja će na Zemlju vratiti dio Mjesečevog tla.

Rusija ulaže milijardu dolara u novu lansirnu rampu

Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je danas da će Rusija uložiti milijardu dolara za izgradnju nove svemirske lansirne rampe na Dalekom istoku.

Putin je u televizijskom obraćanju najavio da će lansirna rampa biti završena do 2015. godine na kosmodromu u Vostočnju, a predviđeno je da prvi brod sa ljudskom posadom odatle bude lansirana 2018. godine.

Rusija će nastaviti da koristi stari sovjetski kosmodrom Bajkonur, koji sada iznajmljuje od Kazahstana. Putin je naveo da će nova rampa biti rusko vlasništvo, što će obezbijediti rusku nezavisnost.

Rusija ima ugovor o zakupu Bajkonura do 2050. godine i za to godišnje plaća 115 miliona dolara. Vlasti u Kazahstanu su jednom prilikom bile zabranile korišćenje kosmodroma Rusima zbog izlivanja toksičnog raketnog goriva.

Preporučujemo za Vas