Život u zemlji koja uvodi svoj internet i ima svoj Google

Postojeći sistem filtriranja interneta u zemlji koristi se za selektivno blokiranje pristupa određenim web stranama i društvenim mrežama. Te mjere će biti rigoroznije
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2012. 08:30h

Iran planira da ograniči internet slobode kreiranjem sopstvenog "čistog" interenta, koji će biti izolovan od ostatka globalne mreže i kojeg će nadzirati iranska vlada.

Ovakve mjere, podsjećaju Reporteri bez granica, planirane su još prošle godine. Osim što planiraju da razviju sopstveni internet sistem, iranska vlada će razviti i sopstvene servise za razmjenu elektronske pošte, te nacionalni, prilagođeni pretraživačYa Haq koji bi trebalo da zamijeni Google. Sve naloge elektronske pošte dodjeljivaće vlada.

Iranska vlada je u stalnim nastojanjima da poveća kontrolu interneta u zemlji, piše Ars Technica.

To je njen odgovor na sve važniju ulogu globalne mreže u komunikaciji i omogućavanju građanima da putem interneta izraze svoje političko neslaganje.

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamnei, nedavno je osnovao Vrhovno vijeće sajberprostora čija je uloga kontrola novog iranskog interneta.

Klerik Hamid Šahriari, koji je član vijeća, kaže da je ta grupa ""zabrinuta za onaj dio interneta koji se koristi razmjenu informacija i špijunažu", objavio je nedavno Wall Street Journal.

Prigovor o špijunaži se vjerojatno odnosi na Stuxnet, računarski virus koji je u septembru, 2010. napao Iran i zarazio 30.000 IP adresa u toj državi. Stuxnet navodno napada kompjutere u nuklearnim elektranama i pokreće prebrzu rotaciju centrifuga, koja ih uništava.

Ujedinjene nacije su iste godine kasnije saopštile kako je Iran privremeno zaustavio obogaćivanje uranijuma. Na konferenciji za novinare predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad je saopštio da se "pojavio problem na određenom broju centrifuga zbog sofvera koji je instaliran u elekronskim dijelovima". On je dodao da su iranski stručnjaci uspjeli da riješe problem, da se on "više neće ponoviti", ali nije podrobnije pojasnio o kakvom se problemu radilo.

Napad se pokazao kao velika sramota za zemlju. Nakon izvještavanja o tom incidentu, u Iranu je zabranjen velik broj web portala.

Postojeći sistem filtriranja interneta u zemlji koristi se za selektivno blokiranje pristupa određenim web stranama i društvenim mrežama. Prema novom planu, te mjere će biti rigoroznije.

Reporteri bez granica su nepovjerljivi kada je plan iranske vlade da kreira sopstveni internet u pitanju, jer se njegova realizacija uporno odgađa.

Prema nekim izvještajima, sistem je trebalo da bude uveden prije pet mjeseci, ali stvarni rok, prema riječima Marka Burleiga iz AFP kancelarije u Teheranu, zapravo još nije utvrđen.

Iranci se trenutno oslanjaju na proksije i druge srodne alate za zaobilaženje postojećeg sistema za kontrolu interenta u zemlju. Nije jasno da li će slične metode moći da primjenjuju i nakon što zemlja sprovede u djelo novi plan o kontroli globalne mreže i uvede sopstveni internet, navodi Ars Technica.

Bonus video: