NASA: Za dvije godine otkrićemo planetu kao što je Zemlja

Istraživanje je itekako komplikovano i zahtjevno jer se radi o malim planetama koje je, zbog sjaja njihove matične zvijezde, gotovo nemoguće uočiti
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2012. 04:42h

Naučnici do sada znaju za 750 planeta. Zahvaljujući NASA- inom svemirskom teleskopu Kepler zabilježeno je dodatnih 2. 300 svemirkih tijela za koje se sumnja da su planete i koja će u budućnosti biti predmet pažnje nauke.

Planeta na kojoj bi mogao postojati život kao i na Zemlji morala bi biti veličine Zemlje i na približno jednakoj udaljenosti od svog Sunca, odnosno zvijezde oko koje se okreće.

"Vjerujem da će teleskop Kepler pronaći planetu poput Zemlje u naredne dvije godine. Moći ćemo uperiti prstom u tačno određenu zvijezdu na nebu i reći: To je planeta na kojoj je moguć život", uvjeren je Šon Domagel- Goldmen, istraživač iz NASA-ine centrale u Vašingtonu.

NASA- ini naučnivi već rade na unaprijeđivanju načina na koji će posmatrati novootkrivene planete slične Zemlji. Ovaj proces je itekako komplikovan i zahtjevan jer se radi o malim planetama koje je, zbog sjaja njihove matične zvijezde, gotovo nemoguće uočiti, prenosi Space.com.

Bonus video: