Facebook radi na razvoju internet pretraživača

Ako Facebook uđe na tržište internet pretraživanja, to bi potencijalno moglo da znači da Google gubi ulogu kralja modernog interneta
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2012. 08:01h

Tim u kojem je više od 20 inženjera zaposlenih u Facebooku, na čelu sa bivšim programerom iz Googlea, radi na poboljšanju internet pretraživača unutar stranica te društvene mreže, prenosi Mashable.

Prema navodima dva izvora, ideja je da da se bolje iskoristi sadržaj koji kreiraju Facebook korisnici.

Za Facebook je, procjenjuje se, od velikog značaja to što njegovi korisnici postavljaju statuse u kojima dijele sadržaje, na Facebooku je i veliki broj brendova koji imaju svoje stranice. Na taj način, toj mreži se lako dostupnim čini velik broj korisnih sadržaja, tekstova i videolinkova sa vanjskih stranica.

Portparolka Facebooka nije željela da komentariše glasine.

Google je svoje poslovanje proširio kada je uz Google+ društvenu mrežu dodao i Google Search, plus Your World - novi način pretrage koji osim sadržaja, kao rezultat vraća i podatke o ljudima, i veze između sadržaja uz tri nove karakteristike, koje se odnose na personalizovane rezultate, pretraživanje profila i pretraživanje ljudi i stranica na Google+. Prema ranijim navodima stranice Mashable, taj Googleov dodatak se nije baš proslavio među korisnicima.

Nakon takvog poteza Googlea, piše Mashable, biće zanimljivo vidjeti da li će Facebook možda biti uspješniji kada su pretraživači u pitanju.

Ulazak Facebooka na tržište internet pretraživanja jedna je od stvari koja bi mogla da poveća konkurentnost između dva diva Silicijumske doline.

Mediji su i ranije pisali o tome da se u Googleu potajno nadaju da Facebook neće ulaziti na ovo tržište, jer bi to potencijalno moglo da znači da Google gubi ulogu kralja modernog interneta.

Predviđa se da sće tokom 2012. godine Facebook probiti magičnu cifru od milijardu aktivnih korisnika. Mlađa generacija korisnika umjesto Googlea češće ga početnu stranu na svojim web browserima postavlja Facebook. Ako bi u tu kombinaciju ušao i internet pretraživač – Google zaista ima razloga za brigu.

Do zvaničnih informacija o Facebook internet pretraživaču, pozabavimo se neslužbenom verzijom pretraživača koji pretražuje Facebook po ključnim riječima – baš kao Google.

U pitanju je neskužbeni servis koji nije povezan sa Facebookom i dostupan je na lokaciji OVDJE.

Bonus video: