Anonimni CG: Nismo preuzeli FB stranicu "Podgoričke legende"

"Ovo nisu pravi Anonimusi hakovali... Anonimusi se ne bave ovim... ovo se neko ufurava na njih, a uopšte nije pročitao njihovu ideologiju..."
130 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2012. 13:54h

Anonimusi Crne Gore negiraju su na svom blogu da su preuzeli kontrolu nad crnogorskom Facebook stranicom "Podgoričke legende".

"Iako smo svjesni nevjerovatnog podgoričkog šovinizma i neopravdane netrpeljivosti prema sjevernim stanovnicima Crne Gore, ne podržavamo ovu akciju jer nije u skladu sa idealima Anonimusa", kažu Anonimnu.

Oni takođe smatraju da preuzimanje jedne FB stranice ne može ublažiti netrpeljivost prema ljudima sa sjevera Crne Gore i njihovo ismijavanje, već proizvodi krajnji kontra efekat.

"Imajte na umu da je Anonimus anarhistički kolektiv i da svako ko želi može preuzeti masku Anonimusa. To ima svoje pozitivne i negativne strane. Ovo je jedna od negativnih", dodaju oni.

Anonimusi poručuju da su djelovanja pod njihovom maskom, a u suprotnosti sa njihovim idealima, zloupotreblja anonimnost koju ta maska daje.

Korisnici mreže odobravaju

Potezi Anonimnih obično nailaze na odobravanje krajnjih korisnika globalne mreže i oni su neka vrsta Robina Huda.

Njihova meta su velike korporacije, državne institucije, Anonimni su napadali PayPal, MasterCards i Visa - jer su blokirali račun organizaciji Vikiliks, upali su u bazu podataka Stratfor, sajt Međunarodne fonografske industrije zbog akcije protiv sajta Pirate Bay...

Osobe koje su preuzele kontrolu nad stranicom "Podgoričke legende", zbog, kako navode u poruci, čestih potcjenjivanja ljudi iz drugih djelova Crne Gore, što članovi pokreta ne smatraju prikladnim.

"Vrijeme da je da se to zaustavi", kažu, prijeteći da će stranicu trajno izbrisati u ponoć, 31. marta, ukoliko ne budu zadovoljni reakcijom korisnika te stranice (odnosno njenih fanova).

Stranica "Podgoričke legende" ima skoro 9.000 fanova.

Anonimni Crna Gora su 10. februara okupirali plato ispred RTCG za vrijeme emitovanja Dnevnika (VIDEO: Zoran Bojović)

"Ovo nisu pravi Anonimusi hakovali... Anonimusi se ne bave ovim... ovo se neko ufurava na njih, a uopšte nije pročitao njihovu ideologiju... Ovaj sajt totalno ne spada u domen njihovog djelovanja...", jedan je od komentara.

Dušan Ivanović, jedan od fanova stranice, podsjetio je da je njen administrator više puta rekao da dijeli ljude samo na dobre i loše.

"To što vi ne pratite stranicu redovno je vaš problem", obratio se on članovima grupe koja je preuzela kontrolu nad stranicom.

"Sva zajebancija na račun sjevernjaka je samo to - zajebancija. Ja imam dosta drugova sa sjevera i zajebavam ih po tim regionalnim osnovama pa se niko ne ljuti. Neko je uložio sate i sate vremena i truda, da skuplja slike, da predstavi staru Podgoricu i poznate Podgoričane i sačuva ih od zaborava, a vi ste našli da se pos***te po tome zato što vam smeta nešto zajebancije na račun sjevernjaka. Ako hoćete da se maksimalno najedete gov**a onda ugasite stranicu", poručio je Ivanović.

Milošević Borislav je rekao da je Anonimne smatrao za moderne revolucionare, a da mu oni sada, zbog preuzimanja "autogene stranice" Podgorice, izgledaju jadno.

"Nikad nisam učestvovao u komentarisanju slika... jednostavno sam uživao u gledanju istih i divio se prelijepoj prošlosti i blistavoj budućnosti... Volio bih da je ovo neka dobra sprdnja. Ako nije, onda neka vam je na čast šta god uradili".

Anonimni Crna Gora su sredinom decembra ostavili brojne poruke na kulturnim spomenicima u okviru njihove "Operacije Buđenje".

Tada su kazali da su njihov krajnji cilj pravda i istina, te da se metode borbe prilagođavaju lokalnim uslovima i podneblju "nad kojim se bitka vodi" i objasnili da bi "hakerske" metode na ovom području bile krajnje neefikasne.

Tvrde da je pokret Anononimni u suštini aktivistički, usmjeren protiv korupcije, medijskih obmana, nepravde i kršenju ljudskih prava. Oni su tada najavili i nove akcije i poručili da svako ko želi može da "doprinese borbi na mnoge kreativne načine".

Globalno, porket Anonimnih je počeo da stiče popularnost 2008. godine akcijama protiv cenzure interneta.

Sudeći prema vremenu kada je na stranici "Podgoričke legende" objavljena poruka Anonimnih, stranica je preuzeta oko šest sati jutros.

Ovog jutra, preuzeta je i kontrola nad web stranicom crnogorskog nedjeljnika Monitor, gdje su poruku ostavili Bosanski hakeri.

Galerija

Bonus video: