ZA 10 DO 15 godina

Turistička putovanja na Mars postaju stvarnost?

Suosnivač PayPala, Tesle i kompanije SpaceX Elon Mask tvrdi da je pronašao način da pošalje turiste na Mars za manje od pola miliona dolara
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2012. 17:47h

Ideja zvuči pomalo suludo, s obzirom na to da ni NASA još nije uspjela da pošalje ljude ni blizu Marsa, ali Elon Mask kaže da ima ideju kako to da izvede, a detalje planira da otkrije 2013. godine.

Mask, koji već sarađuje s NASA-om na području turističkih svemirskih putovanja, razvio je vlastitu raketu "SpaceX Falcon 9", čije će mogućnosti demonstrirati u aprilu 2012. godine.

Što se tiče odlaska na Mars, Mask tvrdi da je najvažnije napraviti više puta iskoristivi raketni transportni sistem između Zemlje i Marsa. 'Najvažnije je to da se ta raketa može opskrbiti gorivom na Marsu, tako da ne bi morali da pri polijetanju sa Zemlje da nosimo gorivo za povratak nazad."

Mask tvrdi da će, u najboljem slučaju, biti u stanju da pošalje turiste na Mars za 10 godina, a u najgorem za 15 i to po cijeni od oko pola miliona dolara.

S obzirom na porođajne muke Maskovog drugog projekta, električnog superautomobila Tesla, mnogi će se na njegove tvrdnje samo nasmijati. Jedno je sigurno: ni NASA ne planira da pošalje ljude na Mars prije 2030-ih, tako da je teško povjerovati da će turizam na Marsu zaživjeti u idućih desetak ili petnaest godina.