Plavska deponija guši okolna naselja: Smeće na 50 metara od kuća

Lokacija na kojoj se već duži niz godina odlaže smeće iz opštine Plav ne zadovoljava minimum sanitarnih uslova za tu svrhu, tvrdi čitalac
160 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2012. 12:29h

Mještani brojnih naselja plavske opštine, pored brojnih problema, bore se i sa jednim koji je, piše čitalac Damir Gutić, izgleda nerješiv.

Mještani Korita, Komarače, Meteha, Jara i Babinog polja suočeni su sa problemom lokalne deponije ili smetlišta. Lokacija na kojoj se već duži niz godina odlaže smeće iz opštine Plav ne zadovoljava minimum sanitarnih uslova za tu svrhu. Deponija se, navodi Gutić, nalazi na samo dva kilometra od centra grada, uz najznačajniji i najopterećeniji lokalni put, kao i uz rijeku Komaraču koja je glavna pritoka rijeke Lim.

"Uprkos Zakonu o upravljanju otpadom i Pravilniku o bližim karakteristikama lokacije, uslovima izgradnje, sanitarno tehničkim uslovima, načinu rada i zatvaranja deponija za otpad, stručnoj spremi, kvalifikacijama rukovodioca deponije i vrstama otpada i uslovima za prihvatanje otpada na deponiji koji su osnovni akti države koji regulišu ovu oblast ništa se ovdje ne radi u skladu sa njima", stoji u Gutićevom pismu redakciji "Vijesti".

  • Deponija je mimo svih standarda smještena na udaljenosti od svega 50 metara od prvih kuća u kojima žive i mala djeca. U članu 5 Pravilnika kaže se “da se deponija pravi na lokaciji koja je minimalno udaljena 300 metara od naseljenih mjesta”.
  • U istom članu se kaže "da je minimalno udaljena 500 metara od rječnih tokova i jezera...", dok ovdje imamo situaciju da se otpad istovara direktno u rijeku Komaraču
  • Član 5 Pravilnika: “tijelo deponije se projektuje tako da nije u vidnom polju prozora, balkona, mjesta namijenjenih rekreaciji itd, to jest mora biti na minimalnoj udaljenosti od 600 metara”, dok ovdje imamo situaciju da se smeće istovara pored lokalnog puta te se nerijetko dešava da smeće bude istovareno direktno na put tako da je otežano ili nemoguće proći.
  • U članu 17 Pravilnika se navodi "na deponiji se moraju preduzimati mjere zaštite radi sprečavanja: širenja smrada i prašine, raznošenja otpada vjetrom, pojave glodara, insekata i drugih štetočina, sprečavanja požara”, dok ovdje imamo situaciju da se smeće namjerno pali te se širi nesnosan smrad koji se osjeća nekoliko kilometara oko smetlišta, otpad je raznesen na sve strane po livadama i lokalnom putu, glodari, bolesni psi i lisice su normalna pojava na lokalnom putu.
  • Članovi 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 Zakona o upravljanju otpadom, kao što su: otpadna ulja, baterije i akumulatori, otpadne gume, otpadna vozila, otpad od električnih i elektronskih proizvoda, medicinski i veterinarski otpad, a za koje se zahtijeva poseban tretman, ovdje imamo situaciju da je sav ovaj otpad pomiješan sa ostalim komunalnim otpadom, vidljiv je sa puta golim okom, imamo primjera da se uginula stoka baca na par metara od puta, te su tako potencijalni uzrok zaraze svih vrsta.

"Mještani okolnih naselja više puta su probali da zakažu sastanak sa rukovodstvom Opštine, na kojem bi se vodio razgovor o iznalaženju rješenja za ovaj problem ali nikad nije bilo vremena da se taj sastanak održi", kaže Gutić, dodajući da je jedino što su uspjeli nekoliko zvaničnih dopisa u evidenciji i privođenje na informativni razgovor "prvog komšije" smetlišta prije nekoliko godina kada je htio da blokira kamione komunalnog preduzeća da ne istovaraju smeće.

Mještani traže samo minimum za normalan život stanovnika, kojih u ovim selima ima oko 700 stalno nastanjenih, uz povećanje od 50 do 70 odsto u ljetnim mjesecima, jer se putem koji vodi do svih plavskih katuna prolazi pored deponije.

"Takođe, ljubitelji prirode, posjetioci predjela novouspostavljenog nacionalnog parka Prokletije, Hridskog jezera, kao i učesnici najpopularnije manifestacije u Opštini “Dani borovnice” , moraju proći pored deponije koja priznajte nije dobar uvod. Slike koje su u prilogu jasnije će nego stotinu riječi pokazati da li je moguće živjeti u blizini a da nadležni iz Opštine ne osjećaju odgovornost prema građanima da probaju da rješavaju ove probleme. Vjerovali ili ne", navodi Gutić.

Galerija

Bonus video: