Google će, osim linkova, ubuduće vraćati i odgovore na vaša pitanja

Google danas drži 66 odsto svjetskih web pretraga, a sa novim konceptom mogao bi da se zadrži iznad konkurencije
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2012. 08:37h

Google će u narednom periodu promijeniti način na koji korisnici dobijaju rezultata na svoje upite za pretragu, kako bi učvrstio svoju poziciju vodećeg interent pretraživača.

Umjesto pogađanja riječi i pojmova koje korisnik unosi, zahvaljujući novom principu, korisnik će u polje za pretragu unositi pitanje, a Google će vam kao rezultat vratiti odgovor iz svoje baze podataka.

Za nekoliko mjeseci, Google će na korisničke upite, osim plavih linkova, u top rezultatima ponuditi i odgovore na pitanje koje korisnik postavi pretraživaču. Tim potezom, navode mediji, Google postaje sličniji Microsoftovom Bingu, drugom najpopularnijem pretraživaču u Sjedinjenim Državama. Bing radi upravo na principu pitanje-odgovor.

Google je prikupio podatke o 200 miliona osoba, mjesta i proizvoda. Nova verzija traženja na Googleu će korisnicima davati informacije o jednom od tih 'entiteta' koji ih zanima. Umjesto oslanjanja na, na primjer, Wikipediju, Google će sam osigurati određenu informaciju.

Google će, zahvaljujući novom sistemu pretrage, raditi analizu riječi i fraza koje korisnik unosi u polje za pretragu, na osnovu čega će korisniku kao rezultat vratiti direktne odgovore na pitanja. Prema navodima Wall Street Journala, takva pretraga će omogućiti kompaniji da vraća kvalitetnije rezultate korisnicima.

Sada kad u polje za pretragu unesete recimo ključnu riječ Skadar Lake, dobijate samo linkove koji vode prema lokacijama na kojima se Skadarsko jezero pominje. Drugačiji i novi Google će umjesto siromašnih linkova, vratiti atribute koji opisuju traženi pojam, u ovom slučaju lokacija na kojoj se nalazi, nadmorska visina prosječna temperatura...

Neimenovani izvori izjavili su za Wall Street Journal da će sa drastičnom promjenom Google krenuti tokom narenih nekoliko mjeseti. Amit Singal, viši potpredsjednik kompanije, u nedavnom intervjuu je izjavio da se većina potraga oslanja na druge stranice u pružanju odgovora, a ne na sami Google.

Nova verzija pretraživača će se zvati "semantička potraga" i pokušaće da razumije značenje pretraga, umjesto da, kao do sada, pogađa riječi.

Google danas drži 66 odsto svjetskih web pretraga, a sa novim konceptom mogao bi da se zadrži iznad konkurencije - Microsoftovog Binga i potencijalnog pretraživača Facebooka.

Bonus video: