IAEA upozorava: Stare nuklearke opasne

Osamdeset posto nuklearki na svijetu starije su od 20 godina, što izaziva zabrinutost za njihovu sigurnost, stoji u nacrtu izvještaja UN-a, godinu dana nakon katastrofe u Fukušimi
0 komentar(a)
nuklearka, francuska, Foto: AP
nuklearka, francuska, Foto: AP
Ažurirano: 14.03.2012. 17:24h

Brojne kompanije koje upravljaju nuklearnim elektranama objavile su programe, ili barem namjeru, da će koristiti reaktore i nakon isteka njihovog trajanja, stoji u dokumentu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

"Očekuje se da stariji nuklearni reaktori počnu da ispunjavaju više sigurnosne standarde, standarde koje zadovoljavaju nedavno izgrađeni ili oni reaktori koji se planiraju u budućnosti", navodi se u Godišnjem izvještaju o nuklearnoj sigurnosti IAEA-e.

"Postoje sumnje da zastarjeli reaktori neće ispuniti naša očekivanja", ističe se.

Generalni direktor IAEA-e Jukija Amano izjavio je prošle nedjelje da je nuklearna energija danas sigurnija nego prije godinu dana, kada je u potresu i cunamiju uništena nuklearka u japanskoj Fukušimi.

U izvještaju se navodi da je "operativni nivo nukelarnih elektrana širom svijeta i dalje visok".

Međutim, IAEA upozorava na sve stariju "flotu" nuklearki i činjenicu da je 85 posto od 435 elektrana u svijetu starije od 20 godina.

"To može uticati na njihovu sposobnost ispunjavanja energetskih standarda na ekonomičan i efikasan način", stoji u još uvijek nedovršenom izvještaju koje je poslano zemljama članicama ove UN-ove agencije.

Bonus video: