Kapsula Red Bull Stratosa spremna za svemirska istraživanja

Baumgartner želi da postane prva osoba koja je bez zaštite letjelice probila zvučni zid
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2012. 14:02h

Tim eksperata za svemirska istraživanja Red Bull Stratos potvrdio je da je kapsula za koju bi bio prikačen helijumski balon iz kojeg bi austrijski sportista Feliks Baumgarter trebao da izvede slobodan pad u stratosferi spremna. Prikačena za helijumski balon, kapsula će djelovati kao podrška Baumgarteru.

Baumgartner želi da postane prva osoba koja je bez zaštite letjelice probila zvučni zid, istovremeno prikupljajući podatke koji nikada do sad nisu prikupljeni, a u svrhu medicinskog istraživanja.

Nakon stopiranja projekta, Red Bull Stratos tim trenutno radi na konačnim pripremama za njihov pokušaj da obore rekord pukovnika Džoa Kitindžera od prije 52 godine, slobodan pad sa visine od 31.333 metara, koji je izveo tokom istorijskog „Excelsior III“ projekta 1960.

Džo Kitindžer je od samog početka bio uključen u projekat Red Bull Stratos kao savjetnik i mentor 41-godišnjem austrijskom sportisti.

Kapusula koja će biti 46 metara ispod balona će štititi Baumgartera od stratosferskih temperatura i snabdijevati ga kiseonikom. Takođe će služiti i kao sigurna baza Austrijanca u slučaju greške prilikom slobodnog pada.

Fizičke granice čovjeka biće ponovo definisane poslije ove misije. Cilj tima je da postigne napretke u medicinskoj nauci i doprinese boljem razumijevanju opstanka u svemiru.

Misija će se odigrati u Rozvelu zbog povoljnih uslova. Ta oblast je slabo naseljena, posjeduje neke od najboljih svjetskih postrojenja za lansiranje balona kao što je ovaj i vremenske uslove koji dozvoljavaju nekoliko prilika za uspješno lansiranje.

Galerija

Bonus video: