FBI: Hakeri postaju veća prijetnja od terorista

Šef FBI-a smatra da se privatne kompanije i vladine agencije moraju udružiti u borbi protiv hakera koji će u budućnosti postati najveća prijetnja SAD-u
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2012. 18:04h

'U budućnosti očekujemo da će sajber prijetnje postati najveće prijetnje SAD-u', rekao je direktor FBI-a Robert Miler na RSA konferenciji u San Francisku, prenosi "Business Insider".

Dodao je da je došao kraj 'dobrim starim danima tinejdžera koji su internet stranice hakovali samo iz zabave' i da su današnji hakeri odlično organizovani i često rade u grupama, kao 'tradicionalni kriminalci'.

Iako je borba protiv terorizma i dalje glavni prioritet FBI-a, danas svaka kancelarija ove organizacije ima ekipu zaduženu za praćenje onlajn kriminalaca – od sitnih prevaranata pa do regrutovanja terorista putem mreže, fokus se sve više usmjerava na borbu protiv hakera i onlajn prijetnji.

Danas je iz sigurnosne perspektive teško pratiti brzinu razvoja tehnologije pa Miler smatra da će biti nužna saradnja vladinih agencija i privatnih korporacija kako bi se borili protiv sajber kriminala, pogotovo zato što su se nekad izolovani hakeri danas udružili u različite 'kriminalne sindikate' koji djeluju iz različitih zemalja odakle napadaju privatne i državne kompanije i organizacije.

Zbog toga bi i privatnim kompanijama trebalo biti u interesu da informacije o sajber napadima dijele s vladinim agencijama i na taj način im pomognu u borbi protiv hakera – kompanije često prećutkuju takve napade jer se boje da bi im to moglo narušiti imidž u javnosti ili među investitorima.

Miler je upozorio i kako se danas terorističke organizacije aktivno služe internetom pa tako Al-Kaida izdaje vlastiti onlajn magazin, dok somalijski Al-Šabab ima vlastiti profil na Tviteru i na taj način podstiču terorizam i regrutuju nove članove.

Na ovoj konferenciji okupilo se više od 20.000 ljudi, među njima i brojni stručnjaci za sigurnost interneta i kompjuterskih mreža. Jedan od njih je novinarima Rojtersa rekao da je cijela situacija s hakerima prilično obeshrabrujuća – 'to je konstanta bitka u kojoj mi gubimo'.

Policija racijama lovi članove Anonimusa

Snage policije uhapsile su 25 osoba u Španiji, Argentini, Kolumbiji i Čileu. Sumnjiče ih za onlajn napade. Hakeri su na ova hapšenja uzvratili udarom na Interpol.

Operacija "Unmask"(razotkrivanje/skidanje maske), piše "CIO Insight", počela je sredinom februara, nakon što je policija pratila nekoliko većih onlajn napada iz navedenih zemalja.

Ciljevi su, prema navodima Interpola, između ostalih bili kabinet predsjednika i ministarstvo odbrane u Kolumbiji kao i čileanska elektrokompanija "Endesa" i nacionalna biblioteka u toj zemlji.

U akciji su zajednički učestvovale policije Španije, Argentine, Kolumbije i Čilea. Na osnovu zajednički prikupljenih informacija, obavljeno je više od 40 pretresa u 15 gradova, tokom kojih je zaplijenjeno 250 elektronskih uređaja i mobilnih telefona.

Uhapšene su osobe između 17 i 40 godina. Četiri osobe uhapšene su u Španiji zbog sabotiranja internet sajtova i objavljivanja povjerljivih informacija. Ta su hapšenja dovela policajce do ostalih osumnjičenih.

Nisu objavljene nikakve informacije o tome imaju li uhapšeni veze sa Anonimusima.

Koliko je poznato, ta haktivistička grupa nema organizovanu hijerarhiju, pa bilo ko može da tvrdi da je povezan s njoma, zbog čega je teško utvrditi ko joj zaista pripada.

Ipak, španska policija tvrdi da je dvoje od četvero uhapšenih u toj zemlji administriralo servere u Bugarskoj i Češkoj koje su koristili pripadnici Anonimusa.

Izgleda da je, u znak odmazde, nekoliko haktivista napadima DDoS udarilo na sajt Interpola.

Bonus video: