"Integritet rijeke doveden u pitanje": Evropski poslanik o gradilištu na Tari

"Morate poštovati lokalno stanovništvo i evropska pravila. To je od velikog značaja za vaše stanovništvo, za očuvanje prirodnog blaga, kao i za vaš proces pristupanja EU", poručio je Vejs
75 pregleda 12 komentar(a)
Tomas Vejs, Foto: Screenshot (video)
Tomas Vejs, Foto: Screenshot (video)
Ažurirano: 10.11.2018. 14:00h

Rijeka Tara je nacionalno i međunarodno blago, zaštićeno područje Uneska i jedan od najljepših kanjona koji cijela Evropa ima, ali je njen nacionalni integritet doveden u pitanje velikim gradilištem autoputa, poručio je poslanik u Evropskom parlamentu (EP), Tomas Vejs.

Vejs je poslao video poruku crnogorskim građanima i Vladi Crne Gore, u kojoj napominje da se evropska i međunarodna pravila moraju poštovati.

"Koliko sam imao prilike da vidim, nacionalni integritet rijeke je doveden u pitanje zbog velikog gradilišta autoputa. Zato želim da vas podstaknem da razgovarate sa svojom Vladom i zaustavite takav način interakcije. Morate poštovati lokalno stanovništvo i evropska pravila. To je od velikog značaja za vaše stanovništvo, za očuvanje prirodnog blaga, kao i za vaš proces pristupanja EU", poručio je Vejs.

JWPlayer video mesto

Ističe da se države EU pokušavaju starati o prirodnom blagu koje posjeduju.

"To je dragulj za razvoj vaše zemlje i turizma u vašoj državi, a ja zaista želim da vam poručim - pođite u korito rijeke, vidite šta se tamo radi i stvorite gradilište koje je u skladu sa evropskim i međunarodnim pravilima za očuvanje životne sredine, za spas crnogorskog i evropskog stanovništva, kao i očuvanje svjetske baštine", zaključio je Vejs.

Vejs je u Beču razgovarao sa predsjednikom Građanskog pokreta URA, Dritanom Abazovićem, koji ga je ranije pismom informisao o ekološkoj krizi na Tari.

Abazović i generalni sekretar te partije Mileta Radovanić učestvovali su na Centralnom evropskom okruglom stolu koji se tradicionalno svake godine održava u Beču u organizaciji Zelenih Evrope.

Na okruglom stolu su, kako je saopšteno iz GP URA, bile prisutne brojne zvanice, među kojima su poslanici EP, predstavnici zemalja EU, njihovih institucija kao i gosti iz zemalja Zapadnog Balkana.

Među temama koje su tretirane je, kako navode iz pokreta URA, bila i nova strategija sa kojom će se nastupiti na narednim izborima za Evropski parlament, strategija socijalne politike kao i pitanja slobode medija i borbe protiv korupcije.

"Predsjednik Abazović je u svom izlaganju posebno potencirao ekološki incident sa rijekom Tara i pozvao sve strukture da se uključuje u rješavanje tog problema. Učesnike je upoznao i sa trenutnom političkom situacijom i izazovima sa kojima se crnogorsko društvo susrijeće. Tu je posebno istakao problem korupcije, loše izborne zakone, stepen slobode medija, napade na novinare i devastiranje ekološkog bogatstva Crne Gore, što su prisutni propratili gromoglasnim aplauzom", navode iz GP URA.

„Crna Gora se trenutno suočava sa još jednim velikim ekološkim incidentom. Rijeka Tara, biser Evrope počela je da se devastira. Molim vas da nam pomognete, da se uključite kao što je to bilo u slučaju ulcinjske Solane. Mi smo država koju su pivatizovali tajkuni na vlasti i samo intenacionalizacijom problema, zajednički možemo zaštiti naša nacionalna i evropska dobra“, istakao je Abazović.

Kako je kazao, par rečenica u sljedećem Izvještaju o progresu o ovom pitanju neće biti dovoljno da se bilo šta promijeni.

"EU mora shvatiti da ne smije zbog stabilokratije na Balkanu žrtvovati demokratiju, jer na taj način rizikuje da izgubi i jedno i drugo. Mi želimo da budemo u evropskoj porodici i da dostignemo standarde, ali nam je na refomskom putu potrebna vaša iskrena pomoć i iskustvo. Siguran sam da ćemo dostići cilj i da će Evropa i Crna Gora prevazići sve aktuelne izazove, te da ćemo se zajedno radovati uspjesima svih država. To je ideja ujedinjene i solidarne Evrope", zaključio je Abazović.

Tokom posjete Beču, delegacija GP URA boravila je u „kući Evropske unije“ gdje je održan panel na temu evropske solidarnosti.

Tokom sastanka predsjednik GP URA je u bilateralnom susretu razgovarao i sa Monikom Vana, poslanicom u EP o političkoj situaciji u Crnoj Gori i načinima kako posalnička grupa Zelenih u Evropskom parlamentu može pomoći u njihovom rješavanju.

Bonus video: