Od 1. marta stupa na snagu nova Google-ova Politika privatnosti

Sve podatke o vama koje Google automatski prikuplja, npr. sajtovi koje posjećujete, biće prebačene u jedan virtuelni boks sa vašim imenom
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2012. 19:18h

Zahvaljujući novoj Politici svi će se podaci prikupljeni s odvojenih računa korisnika kombinovati u jedan. Ako ne prihvatite ove nove uslove izgubićete pristup nekim od svojih omiljenih mjesta na internetu, piše "Tech News Daily". Ali nije sve tako crno, ukoliko Vas nervira ovaj novitet preostaje vam opcija da izbrišete svoju istoriju pretraživanja.

Kombinovaće se podaci sa Google-a, Gmail-a i YouTube-a

"Electronic Frontier Foundation" (EFF), neprofitna organizacija sa sjedištem u San Francisku, koja se zalaže za zaštitu privatnosti na internetu upozorava da podaci o pretraživanju interneta mogu otkriti vrlo osjetljive informacije o vama, poput detalja o vašem položaju, vašim interesovanjima, starosti, seksualnoj orijentaciji, vašoj vjeri ili zdravstvenim pitanjima, kao i mnoge druge informacije koje ne želite da dijelite sa ostalima. Ako na Google-u obrišete svoju istoriju pretraživanja koja uključuje sve vaše pretrage po internetu, popis svih sajtova koje ste posjećivali, spriječićete Google da te podatke poveže sa onima koje je prikupio sa svojih ostalih servisa - Gmail-a ili YouTube-a. Mada niko (za sada) ne zna kako bi tačno Google mogao da koristi vaše kombinovane informacije, promjene u Politici privatnosti uzrokovale su mnogo negodovanja pri samoj najavi promjena u januaru.

Preporuka EFF-a: Obrišite svoju istoriju pretraživanja

Centar za digitalnu demokratiju danas je američkoj Saveznoj trgovinskoj komisiji (FTC) predao pritužbu, u koje zahtjeva tužbu protiv Google-a i zabranu uvođenja nove Politike privatnosti. FTC Google može da kazni sa 16.000 dolara za svaki dan kršenja zabrane. U međuvremenu "Electronic Frontier Foundation" internet korisnicima preporučuje brisanje istorije pretraživanja. Evo kako to možete učiniti:1. Otiđite na Google.com i prijavite se na svoj korisnički račun

2. Zatim otiđite na meni koji se u gornjem desnom uglu otvara ispod vašeg imena, čime ćete dobiti uvid u stranicu za uređivanje vaših korisničkih postavki i odaberite "Account settings", to jest "Postavke računa"

3. Pronađite "Services", odnosno "Usluge" , gdje ćete pronaći opciju "View, enable or disable web-history", odnosno "Prikaz, omogućavanje i onemogućavanje web-istorije". U tom dijelu možete ukloniti vašu cjelokupnu istoriju pretraživanja, ili samo njene djelove koje odaberete. Kada onemogućite bilježenje istorije pretraživanja, ona će ostati takva do trenutka kada ju ponovno sami ne uključite.

Bonus video: