Kako ministri sa iPadima promovišu ideju otvorenog koda?

Na iPadu u principu sve košta. Dolar – dolar, ali košta. Jedna aplikacija, druga aplikacija...
93 pregleda 0 komentar(a)
vlada, Foto: Gov.me
vlada, Foto: Gov.me
Ažurirano: 28.02.2012. 17:02h

Vlada Crne Gore potrošila je 21.000 eura na 30 iPad računara koje će koristiti premijer, ministri i svi njihovi savjetnici. Svaki Appleov tablet koštao je Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT) 717 eura.

Ista Vlada je u avgustu 2011. usvojila Strategiju korišćenja opensource tehnologija, pa se, umjesto kupovine nove opreme koja lijepo izgleda, moglo razmisliti o korišćenju recimo Ubuntu operativnog sistema - na postojećoj opremi.

SAD kao jedna od vodećih zemalja kada je u pitanju IT sektor, ima najvažnije državne sisteme implementirane na OSS platformama, piše u Vladinoj strategiji

Ušteda kao u Americi?

Za “Apple” nema poznatih virusa, što je, “od neprocjenjive vrijednosti - bezbjednost u IT je za Vladu izuzetno bitna”, navode u MIDT.

“Danas u svijetu, veliki broj informacionih sistema koji traže maksimalni stepen bezbjednosti je implementiran upravo na OSS (Open Source Software) platformama”, navodi se u uvodnom dijelu Strategije o korišćenju open source tehnologija, koju će. MIDT, kao nosilac IT razvoja crnogorskog društva, prezentovati i na IT skupu na Žabljaku, u petak.

“SAD kao jedna od vodećih zemalja kada je u pitanju IT sektor, ima najvažnije državne sisteme implementirane na OSS platformama, posebno kada su u pitanju bezbjednosni sistemi kao: Ministarstvo Odbrane, Nacionalna Sigurnosna Agencija...”, navodi se u tekstu Strategije crnogorske Vlade.

Osim sigurnosti, OSS donosi i uštede. Na iPadu u principu sve košta. Dolar – dolar, ali košta. Jedna aplikacija, druga aplikacija. Ono što predstavlja ekvivalent Microsoft Office paketu, na koji su ministri, kao i velik broj drugih korisnika širom Crne Gore navikli, iWork aplikacija za iPad, košta oko 30 dolara. A Open Office je besplatan.

Glavni promoteri ideje OSS trebalo je da budu ministarstva

“U cilju proširenja i većih razvojnih mogućnosti, neophodno je više promovisati upotrebu Open Source rješenja. U tom smislu posebne mjere će biti preduzete za promovisanje tih tehnologija, opredjeljivanje podsticajnih sredstava, dodjelu projekata isključivo razvijenih na tim alatima, što će u svojoj krajnjoj fazi doprinijeti smanjenju operativnih troškova ICT sistema u državi i privredi”.

Tako se promoviše OSS

Realizacija navedenog se, navode, mora obezbijediti definisanjem ciljeva i mjera za njihovo ostvarivanje, pored ostalog i u - institucijama sistema.

U cilju jačanja ideje upotrebe sistema otvorenog koda u Crnoj Gori, glavni nosioci ideje OSS-a, kada su institucije sistema u pitanju, treba da budu, kako se navodi u Strategiji, pored ostalog, resorna ministarstva koja u svojoj nadležnosti mogu doprinijeti edukaciji i širenju informatičke svijesti o OSS-u.

I - kako da ministri koji šetaju okolo iPade, promovišu ideju sistema otvorenog koda?

Bonus video: